Вијести, Свијет

ЕУ забринута због скандала у Турској

Анкара – Европска унија је данас изразила забринутост због корупционашког скандала у Турској и позвала ту земљу да реши то питање на „непристранстан и транспаретан начин“. Саопштење ЕУ је издато после критика турске опозиције да влада жели да угрози истрагу о корупцији тако што уклања неке полицијске функцинере из те истраге. Влада је такође желела да спроведе реформе о начину вођења истраге, али је то Виши суд у Турској одбио.

Комесар за проширење Штефан Филе је поздравио одлуку суда, рекавши да је она има способност да делује у држави. Шеф шведске дипломатије Карл Билт је позвао Турску да се врати на демократски пут ка ЕУ.

Турска војска саопштила је јуче да неће дозволити да буде увучена у корупционашки скандал због којег је премијер Реџеп Тајип Ердоган реконструисао владу, пошто су три министра, чији синови су ухапшени у склопу истраге, поднела оставку. Један Ердоганов саветник навео је у редовној колумни у новинама Старда да би корупционашки скандал могао да буде завера да би се подстакао државни удар.

Анкара - залазак сунца,  фото: http://www.skyscrapercity.com/

Анкара – залазак сунца, фото: http://www.skyscrapercity.com/

Влада је раније саопштила да  је истрага део плана да се обори кабинет. Критичари оптужују Ердогана за  политичке маневре да спречи нова хапшења у оквиру истраге о нелегалном  пребацивању новца у Иран и мита у грађевинским пројектима, укључујући  и смене полицијских и правосудних званичника.

Турски премијер је недавно рекао да верује да је он заправо права мета истраге о корупцији, која је довела до хапшења синова министара унутрашњих послова, економије и животне средине, Муамера Гилера, Зафера Чаглајана и Ердогана Бајрактара, који су после тога поднели оставке. Ердоган је после тога објавио велику реконструкцију владе, у оквиру које је заменио 10 министара.

Извор: Данас

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *