Вијести, Свијет

ЕРДОГАН: Ако је Бајден то заиста рекао – он се Турској мора извинити!

КОЈЕ СУ СПОНЗОРИСАЛЕ АЛ КАИДУ, ИД И ЏЕБХАТ АН-НУСРА

  • Желимо јасан одговор. Нећемо трпети никакво извлачење, никакво избегавање одговора – поручио је турски председник Белој кући

        ТУРСКИ председник Тајип Реџеп Ердоган гневно је одреаговао на речи потпредседника САД Џозефа бајдена да је Анкара спонзорисала и наоружавала екстремистичке организације у Сирији.

         „Нико нема право да оптужује Турску да је подржавала било коју терористичку организацију, укључујући и Исламску државу! Турска исламистима никада није пружила никакву, ни најмању, помоћ. Ово важи и за Исламску државу. Страни бојовници никада нису преко Турске прелазили у Сирију! Истина је, били су људи који су долазили и одлазили у Сирију као туристи, али нико са оружејм у руци“ – нагласио је Ердоган и затражио да се Бајден извини.

        Бајден је – иступивши на Харварду – открио: да су сунитски терористи који ратују против Сирије, међу њима и муџахедини Ал Каиде, Исламске државе и Џебхат ан-Нусра, добијали финансијску и другу подршку од америчких савезника у региону. При том је апострофирао: Турску, Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате.

Реџеп Ердоган

Реџеп Ердоган

Управо ово је и разбеснело Ердогана.

„Ако је Бајден на Харварду заиста све то изговорио – он се мора извинити. Желимо јасан одговор. Ми нећемо трпети никакво извлачење, никакво избегавање одговора“.

Бајден се извинио Ердогану и Турској због оптужбе за спонзорисање Исламске државе

А ЦЕО СВЕТ ЗНА ДА СУ ИСЛАМСКУ ДРЖАВУ СПОНЗОРИСАЛИ САВЕЗНИЦИ САД У РЕГИОНУ, А ПРЕКО ЊИХ – И САМ ВАШИНГТОН

ТУРСКИ председник Реџеп Тајип Ердоган јавно је затражио да се Џозеф Бајден извини његовој земљи због тврдње да је Анкара спонзорисала Ал Каиду и Исламску државу. И, потпредседник САД се – извинио!

Телефонирао је Ердогану да би му – како је у Вашингтону званично објављено – „прецизирао своје речи”. Истовремено га је замолио да прими његово извињење ако је његова изјава „проузроковала неке последице”.

Агенција France-Presse је објавила да је Бајден при том нагласио да САД „високо цене обавезе и жртве које преузимају на себе амерички савезници из целог света, укључујући Турску, у борби са Исламском државом”.

Цела ова представа се одиграла иако цео свет зна да су Исламску државу и Џебхат ан-Нусра – иако су обе повезане са Ал Каидом – спонзорисали амерички савезници у региону, а преко њих – и саме САД.

Американци туку базе и положаје Исламске државе првенствено у Сирији иако она држи много веће територије у Ираку, укључујући велики град Мосул.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *