Вијести, Свијет

Експозе председника РФ Федералном сабору: очекивања експерата

Председник Русије Владимир Путин иступиће са експозеом Федералном сабору у четвртак, 4. децембра. То је програмски политичко-правни документ који изражава како шеф државе види стратешке правце развоја Русије у ближој перспективи. Очекује се да ће ове године бити речи о престројавању руске економије са усмерењем на заштиту суверенитета земље.

Актуелни експозе председника ће бити већ 21. у историји савремене Русије. Посланици Државне думе и сенатори Савета Федерације, чланови владе, чланови Уставног и Врховног суда, генерални тужилац, шеф Истражног комитета, председници Централне изборне комисије и Ревизионе коморе, као и чланови Државног савета и поглавари основних конфесија позвани су 4. децембра у Кремљ. Овог пута експозе се очекује са посебним нестрпљењем. За годину дана десиле су се битне промене у међународним односима, променила се економска ситауција. Акценти које ће поставити председник помоћи ће представницима разних грана власти да планирају даљи рад у токовима државних приоритета, сматра заменик председника Комитета за међународне послове Савета Федерације РФ Андреј Климов.

Мислим да је сада потребно прецизирати наше односе са партнерима из ЕУ и са САД. Са земљама БРИКС све је више или мање јасно, али важност овог дијалога такође треба подвући. 2015. године долази на ред руско председавање у БРИКС-у, зато има смисла још једном концентрисати се на руску варијанту програма о сарадњи у оквиру БРИКС-а. 2015. Године у Русији ће се одвијати самит ШОС. И још је важно што од 1. јануара 2015. године почиње да ради Евроазијски економски савез – мислим да би овај акцент било исправно дешифровати како би партнерима било јасно какви су задаци и перспективе тог савеза. Важно је подвући да је овај савез отворен систем и да није усмерен против било кога. Напротив, он треба да осигура већу стабилност на читавом евроазијском простору.

Без обзира на то што је Експозе председника намењен у првом реду унутрашњем аудиторијуму, за њега се веома интересују страни медији, политичари и експерти. То треба искористити, уверен је председник комисије Државне думе РФ за правно осигурање развија одбрамбено-индустријског комплекса РФ Александар Бабаков.

Тренутно Запад је против Русије започео информациони рат. Цинично се користи неверодостојна информација поводом догађаја у Украјини и око ње. Зато још једно објашњење руског става и њених мотива било би важан моменат.

Експозе председника РФ Федералном сабору: очекивања експерата /  © Фото: РИА Новости

Експозе председника РФ Федералном сабору: очекивања експерата / © Фото: РИА Новости

Објективне тенденције у светској економији и социјално-економске измене унутар Русије диктирају неопходност промена. То како их види шеф државе хтео би да чује члан Комитета Савета Федерације за економску политику Јевгениј Тарло.

Не очекујем одлучну изјаву од председника о укидању погрешног економског курса који водимо од 1991. године. Нама је потребно да развијамо домаћу производњу, уверен сам да ће председник о томе говорити. Треба да диференцирамо тржишта за пласман наше продукције. Не само да рачунамо на продају енергената у Европи, која нас уцењује насталом ситауцијом, већ треба да продајемо и енергенте и продукцију машиноградње, и пољопривредну продукцију многим земљама. Можемо да тргујемо са целим светом, није нам потребно да рачунамо само на оне који покушавају да нас лише суверенитета и права гласа.

Експозе председника Русије Федералном сабору ће започети у подне по московском времену 4. децембра.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *