Вијести, Свијет

Експерт: Опсада офиса CNN у Атланти – реакција гледалаца на прећуткивање чињеница

На стотине демонстраната се окупило испред зграде ТВ компаније CNN у Атланти, у знак сећања на убијеног црнца тинејџера Мајкла Брауна. Демонстранти оптужују новинаре за пристрасно извештавање догађаја. Према речима политиколога Дмитрија Бабића, ТВ компанија CNN у америчком јавном мњењу представља некакав еталон информативног новинарства. Управо та чињеница, да је она у овој ситуацији делимично информисала је и изазвао ову акцију.

После убиства црнца тинејџера Мајкла Брауна у америчком граду Фергусону, код зграде CNN се окупило најмање хиљаду људи. Прма њиховом мишљењу, новинари ТВ канала у својим репортажама не говоре сву истину о трагедији.

Америчка редакција RT је саопштила да су учесници марша стигли у својој најбољој „недељној“ одећи и да су корачи под слоганом „Колико добро смо ми одевени да би били невини?“ и „Нема правде, нема мира“.

Демонстранти су се својом акцијом успротивили редакцијској политици CNN. Приликом извештавања догађаја поводом убиства Мајкла Брауна, новинари су стављали акценат на криминалну прошлост тинејџера и његове последње поступке који су могли бити узрок конфликта са полицајцима.

Демонстранти су активно користили друштвене мреже како би истакли да у емисијама CNN није било ни речи о масовној акцији протест испред њихових врата.

Ситуација после смрти црнца тинејџера Мајкла Брауна, кога су убили полицајци у градићу Фергусону, се и даље усијава. Нереди, који трају скоро две недеље, су захватили читав регион, медији извештавају о великом броју хапшења, укључујући и хапшења независних новинара.

Према речима политиколога и новинара Дмитрија Бабића, велике америчке медијске корпорације варају када говоре о неутралном извештавању са протеста.

„Западни медији говоре да неутрално извештавају о нередима у Фергусону. Али, шта је неутралност савремених медија? То је једноставно прећуткивање чињеница, или њихово склањање на крај текста и изношење других“, саопштио је експерт у интервјуу за RT.

Према његовим речима, CNN се у САД сматра симболом информативног новинарства, као некакав еталон. ТВ компанија диктира тон и управо због тога људи протестују испред њене зграде. Истовремено, сама корпорација се негативно односи према лаицима.

ЦНН / © Фото: AP/Ric Feld

ЦНН / © Фото: AP/Ric Feld

„CNN се према становништву односи као према идиотима, којима се треба смејати и којима ни у ком случају не треба дозволити да сами нешто решавају, јер ће том одлуком нанети штету сами себи“, закључио је Дмитриј Бабић.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *