Вијести, Свијет

Економист: Услучају нових санкција против Русије цена нафте ће само расти

Према мишљењу економисте Oxford Economics Адама Слејтера, смањење трговине са Русијом, другим по величини светским извозником нафте, ће довести до дефицита испорука енергената, а то ће негативно утицати на економију земаља ЕУ, пишу „Вести. Финансије“.

„У том случају светске цене нафте могу полетети до $200 за барел, а цена гаса ће стално расти“, рекао је експерт. Он тврди да ће, ако Русија престане са испоруком својих енергената у Европу, то изазвати раст цена и економски пад.

Подсетимо, да је Савет министара спољних послова ЕУ одлучио да рашири „црни списак“ руских лица. На списку се налазе и компаније из области енергетике. Одбране и финансија.

Осим тога, састављен је још докуменат – такозвани списак санкција трећег степена. Саопштено је да ће се те санкције уводити „ако Русија настави да снабдева народну војску истока Украјине оружјем, техником и људима“.

Бела кућа је давно изјавила да ЕУ мора да заузме тврђу позицију у односу према Русији. САД поздрављају санкције ЕУ и чак инсистирају на потпуном ембаргу на оружје. Истовремено, према речима председника руске владе Дмитрија Медведева, Москва ће бранити своје интересе у свету и користити сва законска средства.

„Желео бих да кажем о заштити руских компанија. Било који случајеви дискриминације је потребно пажљиво пратити и по могућности прогнозирати такве кораке, чврсто бранити наше законске интересе, објашњавати смисао наших мера и повода за њихове увођење“, рекао је Медведев.

Дмитрија Медведева / © Photo: RIA Novosti/Екатерина Штукина

Дмитрија Медведева / © Photo: RIA Novosti/Екатерина Штукина

Премијер упозорава да ће Русија бити принуђена да уводи заштитне мере, ако се због асоцијације Украјине са ЕУ појаве значајни ризици за руску економију.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *