Вијести, Свијет

Египат жели да га Русија штити од притисака „стратешког партнера“

RTX15D2O_468

Министри дипломатије и одбране Русије и Египта по први пут су обавили преговоре у формату „2+2“. Званичници Каира истичу да „односе са Москвом желе да уздигну на ниво из времена Совјетског Савеза“. Каиро, међутим, „не види алтернативу за стратешке односе са САД“, али би желео да искористи Москву да се одупре притиску Вашингтона.

Министар спољних послова РФ Сергеј Лавров и министар одбране РФ Сергеј Шојгу и њихове египатске колеге Набил Фахми и Абдел Фатах ел Сиси су 15. новембра по први пут водили преговоре у формату „2+2“. Званичници Каира истичу да „односе са Москвом желе да уздигну на ниво из времена Совјетског Савеза“, међутим Русија као партнер Египта „неће бити замена за САД“.

После састанка у Каиру египатски министар спољних послова Набил Фахми дао је одговор на главно питање које посебно занима све који прате актуелни развој руско-египатских односа: да ли Москва може да замени Вашингтон и да преузме улогу најважнијег партнера Египта. „Русија има превелику тежину да би било коме била замена“, одговорио је египатски министар.

САД су у октобру најавиле смањење за приближно четвртину од укупне годишње војне помоћи Каиру, која је износила око 1,4 милијарде долара. То заправо значи да ће Египат остати без партије хеликоптера, ловаца и противбродских ракета које му је Вашингтон обећао. Каиро „не види алтернативу за стратешке односе са САД“ и нада се да ће их „ускоро обновити“, али би желео да искористи Москву да се одупре притиску Вашингтона.

Од када је Саудијска Арабија обећала да ће надокнадити финансијске губитке Египћанима, они говоре о набавци новог наоружања од Русије и о ремонту совјетске војне технике коју поседују. Сергеј Лавров је након сусрета са египатским колегом потврдио да је војно-техничка сарадња заиста била једна од главних тема разговора. Египатски медији су чак објавили да ће тај уговор бити вредан 4 милијарде америчких долара, међутим према подацима листа „Комерсант“, за сада није било речи о самим условима уговора.

Али је зато сусрет министра одбране РФ Сергеја Шојгуа и његовог колеге Абдела Фатаха ел Сисија завршен договором о организовању заједничких тактичких вежби усмерених на борбу против тероризма и пиратства, и о проширењу сарадње између ваздухопловних и поморских снага двеју земаља. За Египат је то посебно важно с обзиром на отказивање редовних војних вежби „Bright Star“, што су САД у августу најавиле као казну због свргавања председника Мухамеда Мурсија.

Египат истиче да ће у већој мери сарађивати са Русијом у региону. Говорећи о сукобима у Сирији, Сергеј Лавров је рекао да је Арапска лига у последње две године донела „неколико исхитрених одлука“. Египатски саговорници листа „Комерсант“ међутим тврде како је након свргавања Мухамеда Мурсија Каиро „у потпуности подржао став Владимира Путина [по питању Сирије], и увек га заступа у Арапској лиги јер сматра да се то питање мора решавати политичким путем, у оквиру конференције ‘Женева 2’“. „У овом тренутку је то став који заступају све чланице Арапске лиге“, уверава бивши египатски министар иностраних послова Мухамед ел Ораби.

Министри су се током разговора дотакли и економије. Донета је одлука да се убрза сазивање међувладине комисије за трговинско-економску и научно-техничку сарадњу, и да се у наредном периоду увећа промет роба и услуга. Из Каира су позвали руску корпорацију за нуклеарну енергију „Росатом“ да учествује на тендеру за изградњу нуклеарне електране капацитета до 1,65 гигавата на обали Средоземног мора у вредности од преко 3 милијарде америчких долара. Тендер, који је био одложен због лошег стања у Египту, биће расписан у јануару. Компаније из Кине, САД, Француске, Јужне Кореје и Јапана већ су изразиле жељу да у њему учествују.

Сергеј Лавров је пред одлазак обрадовао египатске угоститеље којима су гости из Русије посебно важни. Руски министар је „с обзиром на укидање ванредног стања“ обећао да ће по повратку у Москву размотрити могућност опозива препоруке за грађане Русије да не путују у Египат. Уосталом, како је сам признао, и без обзира на препоруку Министарства спољних послова, из Русије сваког дана стотинак авиона одлети за Египат.

Какву војну технику би Египат хтео да набави од Русије?

Поред политичке, Каиру је потребна и војно-техничка подршка. Египат је проблеме те врсте доста дуго решавао преко САД. Москва, са друге стране, нити може нити жели да издваја милијарде долара на партнера са Блиског истока. Русија сматра да је исправно да своје односе са Египтом гради на бази обостране користи. Каиро је, на пример, тренутно заинтересован за савремене системе противваздушне одбране, за авионе и за оружје високе прецизности. Руске компаније су спремне да их понуде Египту, али не као поклон или као „спонзорску“ помоћ, већ на основу уговора. Министарство одбране РФ је исто тако спремно да у својим високошколским установама обучава египатске стручњаке, али најпре треба да се потпише међудржавни споразум у војној области. Тачније, да се припреми цео пакет докумената који ће дати пуну правну основу за одбрамбену и војно-техничку сарадњу.

Египатска војска поседује доста наоружања и технике совјетске и руске производње. Према подацима Центра за анализу стратегија и технологија (ЦАСТ), код система противваздушне одбране, на пример, тај удео је чак 60%. Велики део тог арсенала је застарео и тешко да би уопште могао да се осавремени. Међутим, нешто од тога би могло да се побољша, а потребе египатске војске за системима противваздушне одбране кратког и средњег домета могле би да се подмире руским системима „Тор-М2“, „Бук-М2“ и противавионским ракетно-топовским системима „Панцир-С“. Исто важи и за ловце МиГ-29 и Су-30, као и за друго наоружање и технику.

Извор: Руска реч

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *