Свијет

Египат: Ванредно стање у три града, корак ка диктатури

egipat-nakon-izricanja-smrtnih-kazni-za-300x166

Египатски председник Мохамед Морси прогласио је 30-дневно ванредно стање у три града дуж Суецког канала, који су били поприште најжешћег насиља овог викенда.Тада је погинуло више од 45 људи.

Морси је ово саопштио у обраћању преко државне телевизије, наводећи да ће полицијски сат бити уведен у Порт Саиду, Исмаилији и Суезу, почев од сутра и да ће трајати од девет увече до шест ујутро.

Морси је водеће политичаре позвао на дијалог.

Око 200 људи изашло је вечерас на улице Исмаилије, убрзо пошто је Египатски председник Мохамед Морси прогласио вечерас 30-дневно ванредно стање.

“Доле Морси, доле ванредно стање”, скандирали су они.

Активисти за заштиту људских права кажу да ће ванредно стање дати полицији широка овлашћења да приводи људе за које сматра да су претња по безбедност.

Три особе убијене су данас у пуцњави у Порт Саиду, где су се десетине хиљада људи окупиле на масовној сахрани више од 30 жртава јучерашњих насиља.

Опозиционе групе, које оптужују исламистичког председника да је издао устанак у коме је свргнут Хосни Мубарак пре две године, најавиле су за сутра нове протесте.

Француска агенција наводи да је у јучерашњим сукобима убијена 31 особа, а Ројтерс да је погинуло 33 људи, док АП пише да је настрадало 37 особа, укључујући двојицу полицајаца.

Сукоби су јуче избили непосредно пошто је суд изрекао смртну казну за 21 особу због насиља на фудбалској утакмици 1. фебруара прошле године, када је погинуло 74 људи.

Америчка агенција пише, поживајући се на изјаве очевидаца, да су окупљени данас скандирали слогане против исламистичког председника Мохамеда Морсија, а да је насиље избило када су појединци почели да пуцају, на шта је полиција реаговала испаљивањем сузавца.

Безбедносни званичници су саопштили да су групе окупљених затим покушале да упадну у три полицијске станице и да су запалиле и опљачкале један клуб који припада оружаним снагама, јавила је агенција Франс прес.

Немири углавном проистичу из нетрпељивости између полиције и припадника навијачке групе Ултрас, која је постала веома политизована, а која се често сукобљава са припадницима органа реда.

Ова група је учествовала у устанку у ком је свргнут Мубараков режим, као и у протестима против војне управе која је након Мубарака преузела власт, а сада предводи побуну против Морсија.

Немири су данас избили и у оближњем Суецу, где су демонстранти опколили једну полицијску станицу, бацали “молотовљеве коктеле” на припаднике снага безбедности и блокирали пут који води до престонице.

(Танјуг)

Коментариши чланак

Коментара