Вијести, Свијет

Џозеф Бајден: Рачунамо да ће се Путин у спољној политици понашати рационалније него досад

ПОТПРЕДСЕДНИК САД ТРАЖИ ОД САВЕЗНИКА ИЗ ЕУ ДА АНТИРУСКЕ САНКЦИЈЕ ОСТАНУ БАР ДО КРАЈА 2015.

  • У говору на Институту Брукингс Џозеф БАЈДЕН рекао и ово: Ми настављамо да тражимо излазне путеве за председника Путина. Ми уопште не желимо да га доводимо у незгодну ситуацију. Ми не желимо да мењамо његов режим и немамо намеру да фундаментално преиспитујемо стање ствари унутар Русије. 
  • Ми само желимо – нагласио је – да он (Путин) делује, како ми гледамо на ствари, рационалније. Али, ако он настави да делује као досад – ми ћемо наставити са парирањем ономе што ми називамо чистом агресијом

         СЈЕДИЊЕНЕ Државе засад нису донеле одлуку о испоручивању оружја Украјини – изјавио је Џозеф Бајден.

         У наступу у Вашингтону, у Институту Брукингс, потпредседник САД је признао да се у Белој кући разматра могућност снабдвања Кијева „смртоносним одбрамбеним оружјем”.

         Бајден је у истом говору најавио да локалних избора у Донбасу, које предвиђа Минск-2, неће бити све док Кијев не преузме контролу над донбаским делом руско-украјинске границе:

         „Тешко је одржавати слободне изборе када се нема контрола над територијом и државном границом. Надам се да ће наше европске колеге успети да реше то питање. Само, то ће бити тешко”.

         Бајден је посебно нагласио да САД рачунају да ће се Владимир Путин у спољној политици понашати „рационалније него досад”. Па подвукао:

         „Ми настављамо да тражимо излазне путеве за председника Путина. Ми уопште не желимо да га доводимо у незгодну ситуацију. Ми не желимо да мењамо његов режим и немамо намеру да фундаментално преиспитујемо стање ствари унутар Русије. Ми само желимо да он (Путин) делује, како ми гледамо на ствари, рационалније. Али, ако он настави да делује као досад – ми ћемо наставити са парирањем ономе што ми називамо чистом агресијом”.

         Бајден је за Путиново јачање одбрамбене способности Русије рекао: „То је више опортунизам него нека стратегија”.  

         Он је, иначе, говор започео тврдњом да „сви желе да конфликт  у Украјини престане што пре”.

         Одмах потом је оценио да је „агресија Русије изменила целу конфигурацију европске безбедности”.

         Бајден је, како се и могло очекивати, поновио стандардну америчку „формулу”: санкције против Русије морају остати на снази све до потпуне реализације споразума из Минска. У најмању руку: до краја ове године јер пре тога неће бити могуће оценити како се реализују ти споразуми.      

Џозеф Бајден

Џозеф Бајден

Потпредседник САД је истакао да је администрација Барака Обаме тежила „конструктивним односима са Русијом”:

„Ја председника Путина сматрам прагматиком и сматрам да је могућа сарадња са Русијом. Током своје политичке каријере – доста сам времена провео у контактима са Путином. Дакле: рачунамо на то да је Путин у суштини прагматик. Чини ми се да има смисла сарађивати и кад не постоји подударност интереса. Под условом да се од нас не очекује да одустанемо од својих принципа и да то не доводи у питање нашу и безбедност наших пријатеља и савезника”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *