Вијести, Свијет

Џорџ Сорош: Ако зарате Кина и Јапан, САД стају на страну Јапана и – ето трећег светског рата

ПРЕДЛОЖИО ВАШИНГТОНУ ДА ДОЗВОЛИ ДА ЈУАН БУДЕ У КОРПИ ВАЛУТА ММФ

  • „Велика је опасност да Кина формира политички и војни савез са Русијом, а тада претња избијања новог светског рата постаје реална” – закључује амерички милијардер-шпекулант

         КОНФЛИКТ између Кине и САД биће почетак новог светског рата – оценио је амерички милијардер Џорџ Сорош.

         По његовој процени, такав развој догађаја је могућ уколико Кина своју економију усмери на унутрушње тржиште, а не у извоз. У том случају ће кинеској власти, сматра финансијски шпекулант, бити потребан спољни конфликт да би опстала.

         „Уколико дође до војног судара између Кине и војног савезника САД попут Јапана – бићемо, без икаквог претеривања, на прагу трећег светског рата” – уверен је Сорош.

         Да би се овај ризик избегао, САД треба – указао је Сорош – да направе велики уступак Кини и да дозволе да јуан постане део валутне корпе ММФ.

         Кинеска валута би у том случају постала озбиљан конкурент долару. Уступак са стране Пекинга требало би да буде: трансформација кинеске економије, односно – њено позападничење.

         Сорош не крије да је таква америчко-кинеска нагодба тешко достижна, али је алтернатива – „веома непријатна”.

Амерички милијардер Џорџ Сорош

Амерички милијардер Џорџ Сорош

„Велика је опасност да Кина формира политички и војни савез са Русијом, а тада претња избијања новог светског рата постаје реална” – закључује Сорош.

Он држи 30-то место на Форбсовој листи најбогатијих људи у свету. Његово богатство је тек нешто мање од 20 милијарди долара.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *