Вијести, Свијет

Џабаров: Русију хоће да увуку у рат са братским народом

Украјинско руководство јако жели да унутрашњи конфликт претвори у међународни, а то се нипошто не сме дозволити, сматра председник комисије Савета Федерације за мониторинг ситуације у Украјини Владимир Џабаров.

МОСКВА, 21. јуни – РИА Новости. Русија мора да укључи институте УН, Савета безбедности, ОЕБС у истрагу ситуације у Украјини, изјавио је у суботу за РИА Новости председник комисије Савета Федерације за мониторинг ситуације у Украјини и први заменик председника међународног комитета Владимир Џабаров.

„Последњи потези Украјине, укључујући и минобацачки напад нашег граничног прелаза, показују да нас хоће да увуку у рат са братским народом, што је апсолутно неприхватљиво“, рекао је парламентарац. Он је истакао да украјинско руководство јако жели да унутрашњи конфликт претвори у међународни. „То се нипошто не сме дозволити и зато је уследила и оштра реакција МСП РФ на протекле догађаје“, рекао је сенатор.

Он је истакао да неке усијане главе сада позивају да се на напад одговори нападом, „али то ће бити катастрофа“ – таква реакција према братском народу.

Коментаришући мировни план председника Украјине Петра Порошенка о прекиду ватре на истоку земље до 27. јуна, политичар је истакао да су се из уста новоизабраног председника више пута чуле лепе речи, „али се, на жалост, речи разилазе са поступцима“.

Џабаров је подсетио да су, без обзира на објављивање прекида ватре, насеља на истоку Украјине и ове ноћи била предмет напада. „План Порошенка се не поштује. Или су Оружане снаге Украјине ван контроле врховног команданта земље, или Порошенко игра своју игру, коју ми не разумемо“, закључио је Џабаров.

Нешто раније је гранична управа ФСБ Ростовске области саопштила да је гранични прелаз „Новошахтинск“ био предмет минобацачког напада са стране Украјине. У нападу су порушени објекти и инфраструктура. Званични представник Истражног комитета РФ Владимир Маркин је саопштио да је после напада на територију РФ покренут кривични поступак о покушају убиства грађана.

Кијев од средине априла спроводи специјалну војну операцију против присталица независности на истоку Украјине, који не признају легитимност нове украјинске власти после фебруарског државног удара. Москва је ту операцију, која је већ однела много живота с обе стране, назвала казненом и позвала Кијев да је хитно обустави.

Русију хоће да увуку у рат са братским народом / © Photo: VESTI.RU

Русију хоће да увуку у рат са братским народом / © Photo: VESTI.RU

Председник Украјине Петар Порошенко је у суботу потписао указ о мировном плану за регулисање ситуације на истоку земље, који ће бити трајати од 22.00 (23.00 мск) 20. јуна до 22.00 (23.00 мск) 27. јуна.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *