Вијести, Свијет

Двадесет седам година од хаварије у Чернобилу

014942
Украјинци данас обиљежавају 27. годишњицу хаварије у нуклеарној електрани у Чернобиљу, највеће нуклеарне несреће у свјетској историји.

Опозициони активисти данас планирају шетњу на годишњицу те несреће када је након експлозије у нуклеарки у Чернобиљу радиоактивни облак приморао стотине хиљада људи да напусте своје домове.

Прошле године је почела изградња конструкције челичног свода који ће по окончању изградње прекрити остатке нуклеарног реактора.

Свод новог саркофага довољно је велики да се у њега смјести њујоршка Статуа слободе – његова дужина биће 257 метара, ширина 150 метара, а висина 108 метара.

Када буде довршен у јуну 2015, моћи ће да почне опасан посао растављања реактора и чишћења велике количине радиоактивног отпада.

Нови саркофаг требало би да буде безбједан у наредних 100 година, а чиниће га 180 метара постојећег саркофага за смањење утицаја радијације на раднике.

Послије експлозије у реактору 26. априла 1986, радиоактивни облак проширио се изнад највећег дијела сјеверне хемисфере, а стотине хиљада људи побјегле су из својих домова у најтеже погођеним областима у Украјини, Бјелорусији и западној Русији.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *