Свијет

Дрезден: „Путина у Берлин – Меркелову у Сибир“ и „1945: Руси долазе, а 2016: Руси, молимо вас дођите“

DIE WELT О НЕЗАДОВОЉСТВУ НЕМАЦА СВОЈОМ ВЛАШЋУ И ЊЕНОМ МИГРАНТСКОМ ПОЛИТИКОМ

ГРАЂАНИ источне немачке савезне државе Саксоније уверени су да је једина особа која би могла да спасе њихову земљу од политичког хаоса, прилива миграната и корумпиране и непопуларне владе само руски председник Владимир Путин.

Сваког понедељка увече у саксонској престоници Дрездену на хиљаде људи се окупља испред зграде градске опере, углавном у знак протеста због политике немачке владе према избеглицама. Међутим, окупљени на протестима не носе само немачке заставе, већ се, у последње време, могу видети и руске заставе.

Према речима новинара листа Die Welt Мајкла Пилца, демонстранти су узвикивали пароле и носили плакате који јасно указују на то да би немачки грађани радо заменили своју канцеларку Ангелу Меркел – Путином.

Међу најчешће виђеним паролама на протесту су „Мир са Русијом – да не буде више рата у Европи“, као и „1945: Руси долазе – 2015: Руси, молимо вас дођите“, док је најпопуларнији транспарент „Путина у Берлин – Меркелову у Сибир“.

Die Welt објашњава да слогани не откривају само политичку наклоност Саксонаца, већ упућују и на бивше радно место руског председника, с обзиром на то да је као службеник КГБ-а у Дрездену провео пет година.

Међутим, односи између Русије и Саксоније нису одувек били пријатељски. У време Немачке Демократске Републике (1949-1990), познате као Источна Немачка, Саксонци су Совјетски Савез сматрали „окупационом силом“.

„Путина у Берлин - Меркелову у Сибир“

Ситуација се променила када је Михаил Горбачов, који је убрзао пад Берлинског зида, дошао на власт 1985. године. „Данас, како стоје ствари, многи Саксонци би волели да Путин дође и спасе њихову државу од политичког хаоса, прилива избеглица и њихове корумпиране владе“, наводи утицајни немачки лист.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара