Вијести, Свијет

Доњецка република затражила од јединице украјинске армије да – положи оружје

ОДРЕДИ ОДБРАНЕ СЛАВЈАНСКА ОБЈАВИЛИ ДА СЕ ВИШЕ НЕЋЕ САМО БРАНИТИ

  • Координатор покрета отпора Луганске народне републике Владимир КАРАСЈОВ: „На Луганск и Доњецк са надом гледа свих шест осталих региона југоистока Украјине. Ми смо дужни да им помогнемо да организују своје референдуме. Знамо да су Харков, Запорожје, Дњепропетровск, Херсон, Одеса и Николајев у тежој ситуацији од нас јер су под окупацијом кијевско-фашистичке војске. Али, ми ћемо заједничким снагама очистити цео југоисток“

        ДОЊЕЦКА народна република вуче своје прве, али сасвим очекиване потезе.

        Формирање сопствене армије тек је најавила и започела, али су њени одреди самоодбране већ јутрос блокирали јединицу украјинске армије у Доњецку. Њеној команди војницима је понуђено: да положе оружје.

        Осим овога, широм ДНР почела је градња утврђених контролних тачака ради онемогућавања акција украјинске војно-полицијске „казнене експедиције“.

        И трећи потез је такође више него очекиван: одреди одбране Славјанска, који су се већ прекалили у досадашњим борбама, објавили су да више неће само одговарати на нападе снага кијевске хунте.

        „Наши одреди су одлучили да промене тактику и да пређу у офанзиву. Значи:  неће се више само бранити. Доста је било чекања да противник нападне“ – објавила је Стела Хорошева, портпарол „народног градоначелника“ Славјанска Вјачеслава Пономарјова.

        Све ове промене је, нема сумње, убрзао покушај ликвидације „народног губернатора“ Луганске области Валерија Болотова којем су Украјинци поставили заседу код места Изварино (60 километара од Луганска према граници са Русијом).

        Болотову – на којег је пуцано док се возио аутомобилом заједно са двојицом телохранитеља – живот је спасио заштитни прслук, али је из ране на рамену изгубио много крви.

        Из Кијева је за главу Болотова обећан милион долара награде, али је он успешно оперисан и пребачен на тајно и сигурно место.

        Поводом овог атентата, председник привремене владе Доњецке републике Денис Пушиљин изјавио је:

        „То је нова провокација кијев ске хунте која покушава да окрене ствари у своју корист и да се пред Десним сектором оправда за грешеке и промашаје. Кијевска власт је већ развалила Украјину и гаглибила је у кризу. Уверен сам да ће народ устати на целој територији Украјине и стати на пут овом хаосу“.

Валериј Болотов говори на митингу (са телохранитељима)

Валериј Болотов говори на митингу (са телохранитељима)

Координатор покрета отпора Луганске народне републике, Владимир Карасјов, отишао је и корак даље, рекавши:

„На Луганск и Доњецк са надом гледа свих шест осталих региона југоистока Украјине. Ми смо дужни да им помогнемо да организују своје референдуме. Знамо да су Харков, Запорожје, Дњепропетровск, Херсон, Одеса и Николајев у тежој ситуацији од нас јер су под окупацијом кијевско-фашистичке војске. Али, ми ћемо заједничким снагама очистити цео југоисток“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *