Вијести, Свијет

ДОЊЕЦК: Наредна три дана могла би бити преломна у овој фази ратовања

БИТКА ЗА СТРАТЕШКИ ВАЖНУ САУР-МОГИЛУ И ДАЉЕ ТРАЈЕ – САМО НА ДРУГИ НАЧИН

  • После дефинитивног разбијања Украјинаца у „јужном џепу”, Армија ДНР добила могућност да јединице које су учествовале у тој операцији – пребаци на неки други фронт. Постоје две могућности: да буду укључене у борбе за Доњецк или да се искористе за „удар с леђа” украјинској 25-ој бригади која се не усуђује да крене на врх Саур-Могиле. Ово друго се сматра вероватнијим
  • Војни врх ДНР објавио да је противник у данашњим борбама изгубио 14 тенкова, преко 10 топова и минобацача. Плус: око 120 убијених и рањених

        

УКРАЈИНЦИ не успевају да запоседну Саур-Могилу ни цео дан након што су – били принуђени да је привремено напусте малобројни израњављени борци Армије Доњецке Републике који су остали без муниције.

         Њихова 25-та бригада и даље је у подножју тог стратешки важног брда (277 метара). И зато што артиљерија и ракетни системи Армије ДНР „преоравају” врх Саур-Могиле. И зато што су његови браниоци иза себе оставили разна „непријатна изненађења” не само за украјинску оклопну технику.

         Неки војни стручњаци процењују да борба за Саур-Могилу и даље траје, само – на други начин. Чак наглашавају: да Украјинци могу очекивати „удар с леђа”.

         После дефинитивног разбијања Украјинаца у „јужном џепу”, Армија ДНР је добила могућност да јединице које су учествовале у тој операцији – пребаци на неки други фронт. И, постоје две могућности: да буду укључене у борбе за Доњецк или да се искористе уа поменути „удар с леђа”. Фактички: да добију задатак да поново преузму контролу над Саур-Могилом.

         Ово друго се сматра вероватнијим.

         Украјинци, иначе, главнину снага користе за блокирање и разарање Доњецка и Луганска. Истовремено угрожавају Иловајск, Шахтјорск, Сњежноје, Красниј Луч и Горловку. Међутим, нигде нису имали успеха.

         Снаге ДНР су их, међутим, принудиле да пређу на одбрану код градова Горловка и Јенакијево и насеља Центраљниј, Чернухино, Каменка, Могила Остраја.

Брдо Саур Могила

Брдо Саур Могила

Код варошице Орлово-Ивановка су претрпели озбиљне губитке.

Војни врх ДНР је објавио да је противник у данашњим борбама изгубио 14 тенкова, преко 10 топова и минобацача. Плус: око 120 убијених и рањених.

Изворни блиски руководству Доњецке Републике наговестили су да би наредна два-три дана могла бити преломна у овој фази ратовања.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *