Вијести, Свијет

Доњецк и Луганск желе излазак на „своје границе” до краја фебруара

ПОРОШЕНКУ ВЕЋ СТИЖУ ЗАХТЕВИ ДА ИЗВЛАЧИ ВОЈСКУ ИЗ „ДЕБАЉЦЕВСКОГ КОТЛА”

  • Званични Доњецк објавио да су украјинске окупационе снаге за последњих 15 дана имале 1.439 погинулих, 129 изгубљених тенкова и 102 друга оклопна возила
  • Начелник штаба артиљерије армије ЛНР, чије је ратно име „Фомич”, потврдио да је Дебаљцево потпуно окружено. Нагласио је да његове „цеви” држе под пуном контролом пут Дебаљцево-Артјомовск и додао да ће се на њему врло брзо појавити и утврђене контролне тачке
  • И у Москви и у Доњецку има оних који процењују да је Вашингтон изгубио поверење у Петра Порошенка и да би у Кијеву између 18. и 22. фебруара – када бивши мајдановци буду славили годишњицу своје победе и државног преврата – могло доћи до новог великог метежа и насилне смене власти
  • Посебно се наглашава да ће се такав метеж сигурно догодити ако украјинска армија у Донбасу дотле претрпи „значајан пораз”
  • Има и процена да ДНР и ЛНР и Русији не би ишао на руку брзи пад хунте и потпуни хаос у Украјини. Доњецку, Луганску и Москви би – како се упозорава – много више одговарало да се против хунте и западноукрајинских неонациста дигну устанци у Харкову, Запорожју, Николајеву, Одеси…

         УКРАЈИНСКА армија спрема нову офанзиву против Донбаса – упозорио је овлашћени преговарач Луганске Републике (са Кијевом) Владислав Дејнего.

         Нагласио је да о припреми офанзиве говоре и извиђачко-обавештајни подаци и искази заробљених украјинских официра.

         „То је додатни разлог што наше снаге чине све да украјинске јединице и ватрене тачке одбаце од наших градова и насеља. Чинимо све што можемо да кијевски казнени одреди више не могу гранатирати и ракетирати наше градове и убијати наше људе” – истакао је Дејнего.

         А на фронтовима су се ствари и током данашњег дана погоршавање за кијевски режим.

         Начелник штаба артиљерије армије ЛНР, чије је ратно име „Фомич”, потврдио је да је Дебаљцево потпуно окружено. Нагласио је да његове „цеви” држе под пуном контролом пут Дебаљцево-Артјомовск и додао да ће се на њему врло брзо појавити и утврђене контролне тачке.

         „Фомич” је уверен да ће украјинске снаге које се налазе у „дебаљцевском котлу” наредних дана бити разбијене.

         Овакво стање ствари већ је довело до врења и на русофобском западу Украјине. Један од његових „газда” – тајкун Виктор Балога – поручио је шефу државе петру Порошенку да извлачи опкољене јединице из Дебаљцева „док се још може”. Још му је јавно запретио: „Уследиће оштра реакција ако наши буду тамо побијени. Ако се понови Иловајск! Како сада ствари стоје, наше момке убијају ваши и потези армијског врха. Ви знате да се обруч затвара, а ништа не чините ”.

         Балогу је разгневило и то што је батаљон „Донбас” имао  велике губитке и у људству и у техници у неуспешном покушају да поврати Угљегорск.

         Можда још више то што је званични Доњецк објавио да су украјинске окупационе снаге за последњих 15 дана имале и 1.439 погинулих, 129изгубљених  тенкова и 102 друга оклопна возила.

         Балога је, заправо, само јавно изговорио оно што већ увелико говоре многи изван Украјине. Поготово у Русији. 

         Јер, московски војни и политички експерти већ увелико прогнозирају да ће Доњецка и Луганска Република до краја фебруара успети да реализују план изласка на границе бивше Доњецке и Луганске области и Кијеву поставити нове услове за преговоре, пошто се Доњецк и Луганс више неће вратити Минску-1.Неки чак саркастично додају: „Ако се тада у Кијеву буде имало са киме преговарати”

         Ово „ако се” није случајно. И у Москви и у Доњецку има оних који процењују да је Вашингтон изгубио поверење у Петра Порошенка и да би у Кијеву између 18. и 22. фебруара – када бивши мајдановци буду славили годишњицу своје победе и државног преврата – могло доћи до новог великог метежа и насилне смене власти.

         Посебно се наглашава да ће се такав метеж сигурно догодити ако украјинска армија у Донбасу дотле претрпи „значајан пораз”.

         Има и процена да ДНР и ЛНР и Русији не би ишао на руку брзи пад хунте и потпуни хаос у Украјини.

         Доњецку, Луганску и Москви би – како се упозорава – много више одговарало да се против хунте и западноукрајинских неонациста дигну устанци у Харкову, Запорожју, Николајеву, Одеси…

Припадници неонацистичког пука „Азов“ - ударна песница новог пуча?

Припадници неонацистичког пука „Азов“ – ударна песница новог пуча?

Бивши председник Европске комисије – Португалац Жозе Мануел Барозо – изговорио је:

„Реформе у Украјини нису ни пред стартом, а та земља нема на располагању чак ни месеце. Украјински реформатори су вероватно добри људи са најбољим намерама, али Украјина има на располагању само – недеље”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *