Вијести, Свијет

Доњецк и Луганск праве „заједнички фронт“, главне битке у наредних 10-14 дана

УКРАЈИНСКЕ ЈЕДИНИЦЕ ВЕЋ БЛОКИРАНЕ КОД СТРАТЕШКИ ВАЖНОГ ГРАДА ДЕБАЉЦЕВО

  • Град Попаснаја – за који се већ данима воде борбе – само што није прешао под контролу снага Новоросије која су као појачање добиле две батерије вишецевних ракетних бацача
  • Украјинска армија изгубила низ важних утврђених пунктова између Бахмутке и Лисичанска и на десној обали Северног Донца. Једнако је важно и што су снаге ДНР преузеле контролу над низом таквих утврђених тачака дуж пута Доњецк-Горловка
  • Војни коментатор Владислав ШУРИГИН: „Све су ово добици и хватање залета за главне битке које ће уследити, по свему судећи, у наредних 10-14 дана. А те битке ће одлучити исход зимске војне кампање. Кијев је већ принуђен – да би спречио пробој фронта, поготово код Дебаљцева – да активира стратешке резерве које држи око Славјанска и Артјомовска“

        ДОЊЕЦКА и Луганска Република створиће заједнички фронт против украјинских снага – објавио је председник ДНР Александар Захарченко.

        Обишaвши Горловку, велики град који украјинске снаге већ десетак дана непрекидно гранатирају и ракетирају, Захарченко рекао:

         „Борбе трају. Покушавамо да спојимо свој и фронт који држи Луганска Република. То је неопходно да бисмо онемогућили украјинске снаге да туку наше градове и насеља уз линије раздвајања. Због тога морамо и нападати. Не будемо ли нападали, они ће и даље разарати Горловку, али не само њу“.

        Захарченко је у Горловки открио и да је 90 одсто железничке инфраструктуре између Донбаса и Украјине оштећено у досадашњим борбама.

        Данас, нешто раније, други човек армије ДНР, Едуард Басурин, саопштио је да његове снаге успешно потискују украјинске око важног града Дебаљцева.

        Други извори из Доњецка већ говоре о опкољавању украјинских јединица и„фактичком формирању Дебаљцевског џепа“, односно „котла“.

        Ово би, у најмању руку, подразумевало да је Дебаљцево у блокади.

        То би, дакако, био веома непријатан ратни преокрет, поготово што град Попаснаја – за који се већ данима воде борбе – само што није прешао под контролу Доњецке Републике чији борци су као појачање добили две батерије вишецевних ракетних бацача.

        Жестоко се пуца и око Бахмутке.

        Војни коментатор Владислав Шуригин сматра да је Кијев – одлучивши се за ескалацију ратних дејстава – направио „озбиљну грешку у процени ситуације и снаге противника“.

        Према његовим речима, у Кијеву су рачунали на ослабљеног и нејединственог противника, а суочили су се са „новим и много јачим и организованијим“.

         „Сада Украјина против себе – тврди Шуригин – има добро припремљене и наоружане јединице са професионалним и енергичним командовањем“.

        Шуригин истовремено указује: „Украјинци су примирје од септембра до половине јануара искористили да се укопају и направе солидне утврђене линије и пунктове. Зато војске ДНР и ЛНР напредују полако. Користећи надмоћ и у артиљерији, прво – метар по метар – „преоравају“ и разарају та утврђења. Та тактика је већ дала резултате. Украјинска армија је већ изгубила низ важних утврђених пунктова између Бахмутке и Лисичанска и на десној обали Северног Донца. Једнако је важно и што су снаге ДНР преузеле контролу над низом таквих утврђених тачака дуж пута Доњецк-Горловка“.

Доњецк и Луганск праве „заједнички фронт“, главне битке у наредних 10-14 дана

Доњецк и Луганск праве „заједнички фронт“, главне битке у наредних 10-14 дана

Шуригин посебно наглашава: „Све су ово добици и хватање залета за главне битке које ће уследити, по свему судећи, у наредних 10-14 дана. А те битке ће одлучити исход зимске војне кампање. Кијев је већ принуђен – да би спречио пробој фронта, поготово код Дебаљцева – да активира стратешке резерве које држи око Славјанска и Артјомовска“.

Шуригин је уверен да ће се главне борбе водити око Дебаљцева и Лисичанска, поготово што је Кијев њихову одбрану прогласио за свој „стратешки задатак“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *