Вијести, Свијет

ДНР поручила Кијеву да Мариупољ сматра својим и да ће о њему прво преговарати

УКРАЈИНЦИ ПОНОВО ПОКУШАЛИ ДА СЕ ПРОБИЈУ У ЗОНУ ДОЊЕЦКОГ АЕРОДРОМА

  • Први министар одбране ДНР – Игор Стреклов – упозорио да Украјина не само да не повлачи тешко наоружање, него и да код Артјоковска гомила трупе и формира моћну ударну песницу. Такве „песнице” се праве, према његовим речима, и код Станице Луганске и Мариупоља

         УКРАЈИНЦИ су ноћас поново покушали да поврате доњецки аеродром.

         Под заштитом артиљеријске ватре из Авдејевке, покушали су да се пробију са 50 војника и два оклопна транспортера.

         Рачунали су на изненађење и на то што је на снази примирје, па да су веровали да су браниоци опуштени и неопрезни. Међутим, напад је лако одбијен.

         И ово  је био један од разлога што је Доњецка Република Кијеву дала ултиматум: или Украјина почиње одлучно и радикално повлачење тешког наоружања (у складу са Минском-2) или ДНР враћа своје на старе положаје.

         Истовремено је преговарач ДНР, Денис Пушиљин, изјавио да Доњецка Република велики лучки град на Азовском мору, који сада контролишу Украјинци, сматра својим и да има намеру да га врати „политичким преговорима”.

         Подвукао је: „Учинићемо све што можемо да то решимо мирно и преговорима, а како ће стварно бити – показаће време”.

         У суштини, већ је почело својеврсно „цртање” како би ослобађање Мариупоља могло да изгледа.

         Појавиле су се, наиме, тврдње да у битку за град не би били укључени тенкови – да не би био разаран. Тежиште би било и на деловању „ослободилачког покрета” у самом Мариупољу.

         Тврди се да у њему већ чека у приправности око 300 инфилтрираних специјалаца, а да постоји још око 1000 одлучних људи спремних да се укључе у борбу „кад почне”.

         „Штурм Мариупоља” неће, међутим, почети при садашњем стању ствари. Поред осталог и зато што и шеф француске дипломатије прети да би у том случају одмах уследиле нове санкције. А британски лист Daily Mail чак је објавио да би у том случају почео – велики рат између Русије и Запада.

Аеродром у Доњецку

Аеродром у Доњецку

„Садашње стање ствари” би се могло променити. Први министар одбране ДНР – Игор Стреклов – изјавио је да Украјина не само да не повлачи тешко наоружање, него и да код Артјоковска гомила трупе и формира моћну ударну песницу.

Такве „песнице” се праве, према његовим речима, и код Станице Луганске и Мариупоља.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *