Вијести, Свијет

ДНР почиње да издаје лична документа и прелази на московско рачунање времена

ОВИХ ДАНА ФОРМИРА И СВОЈУ ПОГРАНИЧНУ СЛУЖБУ, МИНИСТАРСТВА ПРАВДЕ И ФИНАНСИЈА, СВОЈУ ПОШТУ…

  • Доњецка Република планира да национализује фабрике и најважније привредне објекте на територији коју контролише
  • Власти ДНР разматрају могућност претварања своје територије у мултивалутну зону. У тој зони ће бити у оптицају и евро, и долар, и гривна, и рубља и јуан
  • Премијер Александар ЗАХАРЧЕНКО: Праве границе Доњецке Републике нису садашње већ бивше границе Доњецке области. То је наша земља

        ДОЊЕЦКА Република већ за који дан може да почне издавање својих личних докумената, изјавио је премијер ДНР Александар Захарченко.  

         „Прво ћемо поставити министра правде, а одмах потом ће почети издавање личних докумената ДНР по аналогији са документима о регистрацији брака. То ће бити лични документи са ознакама ДНР“, рекао је Захарченко.

        Коментаришући закон о специјалном статусу Донбаса који је ступио на снагу, премијер ДНР је изјавио да су власти Украјине њиме фактички признале независност проглашене републике.  

         „Они су фактички признали да не контролишу ову територију (Доњецку област). На тај начин су признали нашу независност“, рекао је Захарченко.

        Посебно је нагласио да су границе „ДНР – старе границе Доњецке области“.   

         „Праве границе Доњецке Републике нису садашње већ границе бивше Доњецке области. То је наша земља“, додао је Захарченко.  

        Закон о специјалном статусу Донбаса ступио је на снагу пошто је 18. октобра текст документа био објављен у званичном парламентарном листу „Глас Украјине“.  

        Доњецка Република планира да пређе на московско рачунање времена.  

         „Вратићемо се у своју временску зону и живећемо у складу са тим“, рекао је Захарченко. „Нову годину ћемо дочекати по московском времену“, подвукао је он.  

        Сада ДНР живи по кијевском времену, које касни за Москвом један сат.  

        Захарченко је такође најавио почетак реалног функционисања граничне службе ДНР.  

        „Гранична служба је формирана пре недељу дана, и у најскорије време на граници ће почети са радом наши цариници“, додао је он.  

        „Службе (погранична и царинска) су формиране, ту ће да ради до 1.500 људи“, појаснио је премијер ДНР.  

        Захарченко је такође саопштио да власти ДНР неће исплаћивати компензације за срушене куће, али да ће помоћи у обнављању стамбеног простора.  

         „Након завршетка ратних дејстава формираћемо бригаде за обнову. Биће формиране комисије, које ће анализирати стамбени фонд. Компензацију нећемо исплаћивати, новца немамо и за сада немамо одакле да га узмемо“, рекао је Захарченко.  

        Он је навео пример Иловајска, разореног града где су на изградњи срушених кућа ангажовани украјински заробљеници.  

         „Нека војници одрађују оно, што су направили. Нека искупе кривицу“, додао је он.

        Према речима Захарченка, у ДНР је почело да ради министарство финансија и прихода, које ће и прикупљати порезе, а стартује и пошта, која ће се бавити и исплатом пензија.

         „Украјина у овом тренутку не исплаћује пензије, иако их обрачунава“, појаснио је Захарченко.

        Власти ДНР разматрају могућност претварања своје територије у мултивалутну зону.  

        Према речима премијера ДНР, у таквој зони ће бити у оптицају и евро, и долар, и гривна, и рубља и јуан.  

        Наглашава ипак да коначна одлука о таквој зони још није донета, али ДНР њеним формирањем жели да се „осигура и од одлива готовине“.  

        ДНР такође планира да национализује  фабрике и привредне објекте на територији коју контролише.  

         „У државну својину биће преведене главне фабрике, укључујући дестилерије алкохола и други најважнији привредни објекти ДНР“, појаснио је Захарченко.  

        Он је истакао да ДНР прелази на мирнодопски живот, али је признао да ће то бити тежак процес јер „од стране украјинских власти има доста саботаже“.  

Александар Захарченко

Александар Захарченко

„Од следеће недеље сви контролни пунктови који се налазе у залеђу линије раздвајања биће потчињени једном руководству и биће поступно уклањани. За нас је неопходно да успоставимо нормални саобраћај између градова, трговину, да економија функционише, да регион живне“, рекао је Захарченко.

Превела Марија Петрова

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *