Вијести, Свијет

DIE WELT: Запад ће морати да се договара са Путином-победником

БРИТАНСКИ НОВИНАР И КОМЕНТАТОР ЏОРЏ ВАЈДЕНФЕЛД: РУСИЈА ЈЕ ОЈАЧАЛА УТИЦАЈ ЧАК И У ЕВРОПАРЛАМЕНТУ

  • Гасним уговором са Кином, вредним 290 милијарди долара, Путин обезбедио Русији огромно тржиште за десет година унапред, што му даје могућност да слободније преговара са Западом
  • Преговори би – написао је Вајденфелд у водећем немачком листу – могли би бити одржани у Берлину, слично Берлинском конгресу 

         РУСИЈА јача свој утицај у свим правцима – како на Блиском Истоку, тако и у Кини. А сада, судећи по изборима за Европски парламент, ојачаће га и у Европи.

         Британски новинар и коментатор Џорџ Вајденфелд упозорио је зато Запад да у таквим условима не иде на конфронтацију са Русијом, већ да покуша да се договори.

         Главни победник на изборима за Европски парламент је Владимир Путин, оценио је Вајденфелд у немачком листу Die Welt. Према његовом мишљењу, „Русија је свугде у свету појачала свој утицај”.

         То што су у Великој Британији и Француској на изборима за Европски парламент победили десничари, значи „напуштање европске идеје”. Таква криза уверености у сопствене снаге иде на руку Владимиру Путину који сада сигурније може јачати руске позиције у Источној Европи.

         Пре тога је Путин обезбедио да Сирија одустане од хемијског оружја што је, пише Вајделфелд, допринело победи Асада.

         Што се тиче иранског питања, аутор сматра да је Путин „одиграо весника мира” и ослабио дејства економских санкција.

         Санкције и претње Запада Русији да раскине нафтногасне споразуме нису дали посебне резултате.

         Гасни уговор са Кином вредан 290 милијарди долара Вајденфелд назива правим срећним потезом који је бацио у сенку чак и азијску турнеју Барака Обаме. На тај начин је Путин обезбедио Русији огромно тржиште за десет година унапред, што му даје могућност да слободније преговара са Западом.

         При том, уверен је аутор, Запад и Русија још увек могу обновити „поштене и мирне односе”, „без обзира на то што је Запад уморан од рата и на ратоборне гестове у Кремљу”.

         За то, сматра Вајденфелд, странама је довољно да „ставе карте на сто” и отворено размотре како истинске интересе Русије, тако и забринутост земаља у Источној Европи и Прибалтику.

Владимир Путин

Владимир Путин

Овакви преговори, сматра овај аутор, могли би бити одржани у Берлину, слично Берлинском конгресу.

Г. Ш.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *