Вијести, Свијет

Дешиција: Модел Финске опција за Украјину, Русија одговара на санкције ЕУ

Министар иностраних послова Украјине Андреј Дешиција оценио је да би модел неутралности Финске био могућа опција за његову земљу и одбацио је приступање Украјине НАТО-у. Путин потписао закон о враћању Крима у матицу.

krim1

Министар иностраних послова Украјине Андреј Дешиција оценио је у интервјуу бечком дневнику „Пресе“ да би модел неутралности Финске био могућа опција за његову земљу и одбацио је приступање Украјине НАТО-у. Он је истакао да Украјина није изгубила Крим и да ће он остати интегрални део његове земље. Путин потписао закон којим се Крим после шест деценија враћа матици.

 

09:42 – ДЕШЧИЈА:УКРАЈИНА НИЈЕ НАЛОЖИЛА ВОЈСЦИ ДА СЕ ПОВУЧЕ

Министар иностраних послова Украјине Андреј Дешиција је рекао да влада није наложила својој војсци да се повуче са Крима, већ да ради на предлогу како би се на Криму успоставила демилитаризована зона под надзором УН. Он је објаснио да је влада наложила својој војсци да игнорише провикације, додајући да Украјина добро зна шта се 2008.десило у Грузији, када је та земља реаговала на руске провокације, што је водило ка губитку Јужне Осетије и изазвало многе људске жртве.

09:50 – ЦЕНА ГАСА ЗА УКРАЈИНУ СКОЧИЛА НА 500 ДОЛАРА?

Украјина ће куповати гас од Русије и по цени од 500 долара за 1.000 кубних метара уколико таква цена буде установљена кажу политичари у Украјини. Ова земља у потпуности зависи енергетски од Русије и отказивање набавке руског гаса је немогуће.

10:21 – ШЛЕНСКИЈ: КАТЕРПИЛАР СЕ НЕ ОДРИЧЕ РУСКОГ ТРЖИШТА

Руско предузеће Уралвагонзавод (УВЗ) и амерички Катерпилар настављају преговоре о оснивању заједничког предузећа, рекао је агенцији Итар тас заменик генералног директора УВЗ за железничку технику Андреј Шленскиј.

Одговарајући на питање о могућим последицама већ уведених санкција САД Русији због припајања Крима, он је рекао да „у вези с овом ситуацијом ништа није наметнуто, никакве економске санкције нису најављење, никаквих покушаја да се заустави наша сарадња у овом моменту нема“.

Шленски сматра да „не би имало смисла да амерички партнери кваре већ договорен посао и одрекну се руског тржишта“. Сам Катерпилар то потврђује, нагласио је заменик директора УВЗ.

10:34 – МИП:РУСИЈА ЋЕ АДЕКВАТНО ОДГОВОРИТИ НА САНКЦИЈЕ ЕУ

Русија задржава право да адекватно одговори на додатне санкције Европске уније против те земље, саопштило је руско Министарства иностраних послова, јавила је данас новинска агенција Итар Тасс.

„На жалост, Европски савет је донео одлуку која не одговара стварности. Верујемо да је време да се вратимо прагматичном основу сарадње у духу интереса наших земаља“, навео је портпарол министарства Александар Лукашевич са сајту министарства.

У одвојеном саопштењу министарства наводи се да се Русија нада да ће посматрачка мисија ОЕБС у Украјини помоћи у превазилажењу кризе, заустављању, како се оцењује, „осионог националистичког разбојништва“ и постизању националног споразума, наводи Итар Тасс.

11:11 – ДЕЛО: ЕКОНОМСКЕ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ ВОДЕ У ЛЕДЕНО ДОБА

Евентуалне економске санкције Русији нанеле би тежак ударац тој ионако економски ослабљеној земљи, али ни Европска унија не би била у стању да избегне негативне последице, пише у суботу словеначки дневник Дело. Економске санкције представљале би одличан тест интерне кохезије Уније, будући да би различито утицале на појединачне чланице, наводи Дело, а преноси агенција СТА.

Неке европске земље су забринуте због изложености њихових банака Русији, друге због доставе енергената, а треће би желеле да задрже своје инвестиције у Русији, наводи словеначки дневник у тексту под насловом „Врата ка леденом добу“.

Извор: Агенције

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *