Вијести, Свијет

Десет француских посланика стиже у посету Криму

ДЕЛЕГАЦИЈУ ПРЕДВОДИ ЧЛАН СПОЉНОПОЛИТИЧКЕ КОМИСИЈЕ ТИЈЕРИ МАРИАНИ

  • Мариани не крије да је за њега присаједињење Крима Русији – свршени, коначни догађај који је поткрепљен референдумом и који је у складу са историјском реалношћу

        СУТРА на Крим у дводневну посету долази француска парламентарна делегација, који чини 10 посланика Народне скупштине и сенатора.

        Стиже упркос отвореном противљењу и претњама званичног Кијева.

        За Русију је та посета корак напред у дипломатском смислу – од тренутка присаједињења полуострва Русији још га није посетила тако репрезентативна делегација парламентараца једне од кључних земаља ЕУ.

        На челу делегације налази се посланик Народне скупштине и члан парламентарне комисије за спољне послове Тијери Мариани.

        Французи ће се у четвртак састати с председником Државне Думе Русије Сергејем Наришкином, а затим ће се упутити на Јалту и у Севастопољ. „Програмом су предвиђени сусрети са локалним властима и становништвом“ – истакао је Мариани. По речима шефа делегације, француски политичари желе да се увере како живе људи на Криму.

        Осим тога, посета садржи и „француску компоненту“.

        „У Севастопољу ћемо посетити културни центар „Алијанс Франсез“ и француско војно гробље, где су сахрањени војници  погинули током опсаде Севастопоља 1854-1855. године. То је највеће француско гробље у иностранству, у последње време помало запостављено због политичких збивања“ – појаснио је Мариани.

        Шеф француске делегације је истакао да је посета представља личну иницијативу 10 политичара, а не званичну одлуку Париза.

        „Француски парламентарци су слободни у доношењу одлука. Спољна политика Француске може да буде таква каква јесте, али то не смета француским посланицима да имају своје мишљење“ – нагласио је Мариани.

        По његовим речима, МИП Француске је упозорило посланике да „таква посета неће бити подржана“. „Али, француски политичари су слободни у доношењу одлука“ – уверава политичар.

        Такође, Мариани је открио да су међу члановима делегације политичари који различито гледају на присаједињење Крима Русији.

Тијери Мариани

Тијери Мариани

„Што се тиче наше делегације, њени чланови се деле на две групе. Постоје они који – као Ив Поцо ди Борго – лете на Крим да би се на лицу места упознали са ситуацијом, добили информације, разговарали са људима. А постоје они који – као ја или Никола Дјуик – признају историјске чињенице; за нас је присаједињење Крима – свршени, коначни догађај који је поткрепљен референдумом и који је у складу са историјском реалношћу“ – нагласио је француски политичар.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *