Вијести, Свијет

DER SPIEGEL: Нуклеарне бомбе САД у Европи могу дестабилизовати и поделити континент

„МЕРКЕЛ ЈЕ ПРЕД ИЗБОРОМ – ПОСВАЂАТИ СЕ СА БЕЛОМ КУЋОМ ИЛИ У ОЧИМА НЕМАЦА БИТИ ЊЕН ВАЗАЛ”

         ВАШИНГТОН поново говори о размештању својих нуклеарних бомби у Европи, али је то намера која може дестабилизовати и поделити и сам западни свет – објавио је Der Spiegel.

         Утицајни немачки недељник наглашава да је – поред осталих – „озбиљно узнемирен” и Берлин и да је Франк-Валтер Штајнмајер упозорио САД на опасност да дође до „убрзавања спиралне ескалације напетости”. Како је рекао: прво на речима, а затим и у вучењу потеза.

         Шефа немачке дипломатије је у томе видео „старе рефлексе хладног рата”.

         Der Spiegel је свему овоме додао: „Берлин страхује да ће се Европа поново наћи у стању реалне конфронтације Истока и Запада, а Немачка се опет може наћи у зони размештања нуклеарног оружја”.

         „Извор” недељника у Министарству одбране Немачке изнео је претпоставку да би „знатан део” америчког нуклеарног оружја био постављен баш на територији те земље. А још Обама планира – да би смирио источноевропске вазале, али и своје критичаре у Конгресу САД – да у Немачку, Пољску, Румунију и балтичке земље пребаци и тенкове и друго тешко наоружање.

         Der Spiegel се посебно осврнуо на позицију у којој се нашла Ангела Меркел, оценивши: „Она је пред дилемом – посвађати се са Белом кућом или у очима сународника дефинитивно постати марионета САД”.

„Зауставите НАТО - зауставите рат против Русије“

„Зауставите НАТО – зауставите рат против Русије“

Избор је утолико неугоднији што аналитичари BND јавно говоре да „не виде никаквих суштинских промена у нивоу опасности која долази од Русије”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *