Вијести, Свијет

Демонстранти из САД-а моле Путина да пошаље војску

Протестанти у Фергусону затражили су помоћ од руског предсједника Владимира Путина, у циљу заштите њихових основних људских права.

Тако је данас на Фејсбуку осванула слика са протеста у Фергусону, на којој Американци траже да Путин пошаље војску и помогне им у рјешавању овог проблема, односно спријечи дискриминацију по расној основи.

Широм САД избили су протести због одлуке велике пороте да бијели полицајац Дарен Вилсон, који је убио ненаоружаног афроамеричког тинејџера Мајкла Брауна, не буде оптужен.

Полиција је користила сузавац, водене топове и пендреке ради сузбијања демонстрација, а ухапшено је више стотина људи.

Амерички државни тужилац Ерик Холдер рекао је активистима за грађанска права да ће министарство правде детаљно испитати начин рада полиције у Фергусону.

Он је донио такву одлуку након што је порота одбацила оптужбу против полицајца, бијелца Дарена Вилсона, који је у августу убио ненаоружаног, 18-годишњег Афроамериканца Мајкла Брауна.

Уколико министарство правде закључи да је полиција у Фергусону систематски кршила грађанска права, може бити предузет поступак на основу закона из 1994. године који забрањује полицајцима да поступају на начин који лишава грађане њихових уставних права.

Демонстранти из САД-а моле Путина да пошаље војску

Демонстранти из САД-а моле Путина да пошаље војску

Сукоби су настављени и у ноћи између сриједе и четвртка по средњоевропском времену.

Извор: ИН4С,Евроазија

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *