Вијести, Свијет

Дебора Ли Џејмс: Русија је највећа претња националној безбедности САД

ЛАВРОВ: ОВАКВЕ ХИСТЕРИЧНЕ ИЗЈАВЕ СТВАРАЈУ „ВЕШТАЧКУ АТМОСФЕРУ НЕПРИЈАТЕЉСТВА“

  • Америчка министарка Војног ваздухопловства оценила да САД морају појачати своје војно присуство у целој Европи „чак и ако се (њихови) савезници из НАТО суочавају са финансијским проблемима

         МИНИСТАР Војног ваздухопловства САД – Дебора Ли Џејмс – изјавила је да Русија „представља највећу претњу националној безбедности њене земље“.

         У интервју агенцији Reuters, нагласила је да САД због тога морају појачати своје војно присуство у целој Европи „чак и ако се (њихови) савезници из НАТО суочавају са финансијским проблемима.

         „Сматрам да је за нас Русија највећа претња. Зато на последња забрињавајућа дејства Москве реагујемо повећавањем свог војног присуства у Европи, укључујући размештање ловаца F-16. Сада није време да се шаљу сигнали о немању одлучности пред таквим потезима са стране Русије“.

         Џејмс је у овом контексту изразила разочарење што само четири од 28 земаља чланица НАТО за одбрану издваја предвиђених два одсто од националног бруто-производа. Притом је додала: „Тај проценат није исисан из малог прста. На њега су пристале све земље чланице НАТО. Зато ту обавезу сви морамо поштовати“.

         Њене оцене које се тичу Русије, прокоментарисао је министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров:

         „Ево, прво се износе ничим поткрепљене оптужбе на рачун Русије, на томе се узбуђује јавно мњење, а потом се на то узбуђење позивају када треба предузимати не реторичке него сасвим конкретне мере и формирати војну инфраструктуру НАТО у близини наших граница“.

         Шеф руске дипломатије овоме је додао: „Ми својим америчким колегама стално напомињемо да „јавно мњење“, на које наводно само реагују, формирају они сами“.

         Лавров је речи Џејмсове назвао „хистеричном изјавом“ и нагласио да таквих нема у другим контактима између Москве и Вашингтона. Посебно је упозорио да њена и сличне изјаве стварају „вештачку атмосферу непријатељства“.

Америчка министарка Војног ваздухопловства Дебора Ли Џејмс

Америчка министарка Војног ваздухопловства Дебора Ли Џејмс

Америчко Министарство одбране је 1. јула објавило Националну војну стратегију у којој се Русија назива „ревизионистичком државом“ која крши међународне норме.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *