Вијести, Свијет

ДАВУТОГЛУ: Браћа Куаши нису одрасла у исламским земљама него у Паризу

ТУРСКИ ПРЕМИЈЕР У ПАРИЗУ РЕКАО ДА ОЧЕКУЈЕ ДА ЗАПАД ПОКАЖЕ „ИСТУ ОСЕТЉИВОСТ” И ПОВОМ ИСЛАМОФОБИЈЕ

         ТУРСКИ премијер Ахмет Давутоглу поздравио је незапамћено масован марш против тероризма у Паризу као снажну поруку свету, али и напоменуо да очекује сличну реакцију и поводом напада на џамије и исламофобије.

         Давутоглу се придружио десетинама светских лидера у маршу против терора исламиста, који је отпочео нападом на француски сатирични лист „Шарли Ебдо”, након чега је уследила и драма са таоцима у јеврејској самопослузи у Паризу, преноси АФП. 

         „Ово је порука целом свету да се сви морају супротставити претњи какву представља тероризам”, рекао је Давутоглу новинарима у турској амбасади у Паризу, након што је учествовао у маршу у којем је само у француској престоници било више од милион људи.

         „Очекујемо да ће иста осетљивост да се покаже и поводом напада на џамије и поводом исламофобије”, казао је Давутоглу.

         Он се похвално изразио о коментару француског председника Франсоа Оланда да „ови фанатици (извршиоци напада) немају ништа с муслиманском религијом”. 

         Давутоглу је напоменуо да нападачи – браћа Куаши – нису одрасли у муслиманским земљама, већ у Паризу, због чега треба проучити ту средину. 

         Турски премијер је истакао да се Турска исто односи према тероризму било где у свету и како у томе не могу да се негују двоструки стандарди. 

         Давутоглу је рекао да ће Турска и даље подизати глас против тероризма у свим облицима, укључујући „државни тероризам према Палестинцима и у Сирији”. 

Aхмет Давутоглу и Франсоа Оланд

Aхмет Давутоглу и Франсоа Оланд

На друштвеним мрежама је било контроверзи поводом Давутоглуовог учешћа у париском маршу. Његови критичари истичу да је због турског односа према слободи штампе, Давутоглуово учешће у париском маршу далеко од добродошлог, навео је АФП.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *