Вијести, Свијет

Данска и Швајцарска празне џепове мигрантима

Оно што им нису отели кријумчари и разбојници на путу до богатих земаља Западне Европе, избеглице ће морати да предају кад стигну на „сигурно место”. Швајцарска је пре Данске почела да претреса пртљаге новодошавших избеглица, не ради безбедности, већ да би од њих одузела злато , накит, новац и уметнине. У Копенхагену мигранти ће овај харач плаћати од 26 јануара кад нови закон ступа на снагу.

У Швајцарској су нова правила већ почела да се примењују па је тако један Сиријац за тамошњу телевизију,  показао копију признанице о одузетом новцу. Они азиланти који имају новца или поседују вредности мораће да сносе трошкове процедуре за добијање папира, из свог џепа, као и трошкове свога смештаја и исхране, изричита је Швајцарска имиграциона агенција. Дошљаци на улазу у земљу добијају обавештење да ће на рецепцији избегличког центра морати да оставе све предмете и новац, док ће у свом џепу моћи да задрже суму до хиљаду швајцарских франака (915 евра). Узалуд се организације за помоћ избеглицама труде да докажу како је оваква мера противна основним принципима хуманости, узалуд аналитичари и историчари указују на сличност са нацистичким харачем над Јеврејима, узалуд су и апели појединих новинара да такви поступци дугорочно штете угледу једне од најбогатијих земаља на свету, швајцарске власти су одлучне да избеглицама покажу како за свако добро морају да плате-сада или кад добију посао.

Појачана контрола на данско-шведској граници (Фото Бета/АП/Бјорн Линдгрен)

Појачана контрола на данско-шведској граници (Фото Бета/АП/Бјорн Линдгрен)

Онима који немају ништа, а реше да остану у Швајцарској , одузимаће се десет одсто од плате, једном кад се запосле, све док не исплате суму од 15 хиљада франака, колико по прорачунима један азилант кошта државу, пре него што почне сам себе да издржава. Али Швајцарска је понекад  спремна да опрости дуг: уколико неки од избеглица одлучи да добровољно напусти земљу, у року од седам месеци, он може да добије натраг све што му је одузето и да понесе са собом.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *