Вијести, Свијет

Данас се у Новорусији обележава 71. годишњица ослобођења Доњецке и Луганске области

Након три дана од потписивања договора о примирју у Минску, потпуно је јасно да НАТО-мајданска хунта користи примирје за прегруписање својих јединица, довлачење појачања и припрему нових напада на војску и народ Новорусије.

Јуче и током ноћи забележено је више од 10 случајева у којима је непријатељ кршио договор о прекиду ватре и нападао положаје Војске Новорусије. Ватром из минобацача гађан је Доњецк, нарочито околина аеродрома и насеље Спартак. У околини Доњецког аеродрома било је и сукоба пешадије. Непријатељ је такође гађао Јенакиево, Очередино, Веселу Гору и Јасиновату. Артиљеријска дејства вршена су у околини Маријупоља, где је непријатељ довукао појачање у људству и борбеној техници. Војска Новорусије је одговорила на нападе и нанела губитке НАТО-мајданским плаћеницима.

Током викенда најжешће борбе су вођене око стратешки важног града Тељманово, 65 км јужно од Доњецка. Украјинске снаге су га заузеле након потписивања примирја, желећи да тиме пресеку везу између Доњецка и јужног одреда Војске Новорусије у области Маријупоља; Војска Новорусије је прешла у противнапад и разбила непријатеља, који је у нереду оставио више оклопних возила и других јединица борбене технике, тако да је Тељманово поново под контролом Доњецке Народне Републике.

У Луганској Народној Републици антируске снаге су се повукле из више насељених места у околини града Славјаносербск.

Данас се у Новорусији обележава 71. годишњица ослобођења Доњецке и Луганске области

Данас се у Новорусији обележава 71. годишњица ослобођења Доњецке и Луганске области

Данас се у Новорусији обележава 71. годишњица ослобођења Доњецке и Луганске области од немачке окупације у II светском рату. Главна свечаност ће се одржати на стратешки важном узвишењу Саур-могила, око кога су вођене жестоке борбе и 1943. и 2014. године. Истим поводом, јуче је у граду Переваљск одржана парада добровољаца Донске козачке војске, уз учешће великог броја ратника, тенкова и других борбених возила.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *