Вијести, Свијет

Да ли ово може да смири „црну“ Америку?

ДВЕ ТРЕЋИНЕ СТАНОВНИКА ФЕРГУСОНА СУ ЦРНЦИ, А ОД 18 ЊЕГОВИХ ПОЛИЦАЈАЦА – 15 СУ БЕЛЦИ

Вилсон вратио полицијску значку и напустио службу

         АМЕРИЧКИ бли полицајац Дарен Вилсон, који је у августу у Фергусону устрелио ненаоружаног 18-годишњег црнца Мајкла Брауна, вратио је значку и напустио службу.

         У писаној изјави, Вилсон је нагласио: „Предочено ми је да би моје остајање у служби могло доводити у опасност становнике Фергусона и припаднике полиције, а ја то не могу да допустим”

         Вилсон, иначе, ни пре „трагичног инцидента” није живео у Фергусону. Долазио је на посао из суседног града.

Дарен Вилсон

Дарен Вилсон

Шеф полиције у Фергусону је белац, као и градоначелник. Од 18 полицајаца – само тројица су црнци. А 67 одсто његових становника су – црнци.

У пороти која је ослободила Вилсона – већину су чинили белци.

Извор: Факти.рс

Улични нереди у Сан Франциску

Жестоки демонстрације против одлуке суда да ослободи полицајца који је у граду Фергусону убио ненаоружаног тинејџера избили су у ноћи између суботе и недеље у централном делу Сан Франциска, држава Калифорнија, саопштили су локални медији.

Неколико стотина људи прошло је једном од централних градских улица разбијајући излоге радњи и прозоре пословних зграда, пренели су медији.

Поред тога полиција је током вечери у Фергусону ухапсила 15 демонстраната.

Велика порота је у понедељак ослободила полицајца који је 9. августа у граду Фергусону убио 18-годишњег ненаоружаног афроамеричког тинејџера. То је изазвало талас протеста не само у овом граду, већ и у другим америчким државама.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *