Вијести, Свијет

ЧУРКИН: Шокирани смо „духовним миром“ са којим Запад подржава злочине кијевске хунте

САД, ВЕЛИКА БРИТАНИЈА И ФРАНЦУСКА НИСУ СЕ У СБ УН СЛОЖИЛЕ СА ОЦЕНАМА РУСИЈЕ ПОВОДОМ УКРАЈИНЕ

ДУХОВНА смиреност коју су западне земље поводом догађаја у Украјини показале на седници Савета безбедности ОУН у петак 2. Маја – само ће повећати увереност власти у Кијеву да ће њена дејства остати некажњена, оценио је стални представник РФ при светској организацији Виталиј Чуркин.

„Током те седнице Савета безбедности, одржане о ситуацији у Украјини, били смо шокирани духовном смиреношћу чланова СБ из западних земаља поводом дејстава нелегитимних кијевских власти и ултранационалистичких елемената на које се оне ослањају, укључујући и силу коју користе. Зато не изненађује што су, због овакве подршке, они уверени да ће њихова дејства остати некажњена“ – истиче се у изјави Виталија Чуркина која је подељена на енглеском језику.

СБ ОУН одржао је у петак ванредну седницу, сазвану на захтев Русије због обновљене војне операције на југоистоку Украјине. Током састанка Виталиј Чуркин је упорно позивао западне покровитеље Кијева да издејствују прекид борбених дејстава.

„Крв је проливена, добијамо информације о погинулим и рањеним. Уколико се хитно не заустави та злочиначка авантура кијевске клике, најтеже и катастрофалне последице за Украјину неће бити избегнуте“- упозорио је Чуркин.

Међутим, САД, Велика Британија и Француска нису се сложиле са оценама Русије о дејствима Кијева.

Представник Уједињеног Краљевства Марк Лејтл Грант тврдио је чак да се операција кијевске армије уклапа у оквире напора Кијева да обезбеди владавину права и безбедност својих грађана.

Чуркин је, иначе, упозорио да дивљања и убиства, која су починили припадници украјинских национал-екстремиста у Одеси, подсећају на нацистичке злочине.

Амбасадор Русије у Уједињеним нацијама , Виталиј Чуркин

Амбасадор Русије у Уједињеним нацијама , Виталиј Чуркин

Он је тражио да „западни покровитељи украјинских власти, међу којима су амерички државни секретар Џон Кери, министар иностраних послова Немачке Франк Валтер Штајнмајер, француски министар иностраних послова Лоран Фабиус и шеф британске дипломатије Вилијем Хејг, заједно са Русијом осуде овај варварски чин“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *