Вијести, Свијет

Црној Гори и Хрватској се вратио бумеранг санкција према Русији

Када је недавно црногорски председник Вујановић изјавио да Црна Гора уводи санкције Русији како би што пре постала члан Европске уније и НАТО, вероватно није слутио колико брзо ће слепо испуњавање европских жеља изазвати штетне последице по Црну Гору, а исто се може рећи и за друге земље, попут Хрватске, које се ових дана у чуду питају како је могуће да им проверена политика повлађивања бриселским хировима не доноси више корист, него само озбиљну штету.

То се односи и на хрватског премијера Милановића, који је још крајем марта у седишту Европске уније, понесен атмосфером убеђене безгрешности која влада у бриселским конференцијским салама, дословно поручио да ће Москва, ако пређе црвену линију – осетити економске санкције, али у том тренутку је очигледно пропустио да примети колику ће милионску штету руске контрасанкције донети самој Хрватској.

Подсетимо, цели низ тамошњих великих произвођача прехрамбених производа је до сада остваривао значајне приходе у Руској Федерацији, а вероватно најупечатљивији пример успешног пробоја хрватских производа на руско тржиште је била „Подравкина“ супа, која се барем до недавно, могла купити такорећи у сваком московском супермаркету, а само прошле године је тај највећи хрватски прехрамбени извозник остварио пораст продаје у Русији за респектабилних 20 посто, што је сада чини се нестало у једном тренутку.

да ће изнуђени руски одговор на европске санкције значити, како се буквално изразио – „колапс за продају неретванских мандарина“, а своје жаљење за изгубљеним источним потрошачима је додатно објаснио речима да се у Русију извозило лакше него у западну Европу, где је извоз скупљи и компликованији.

А у случају Црне Горе, чији званичници се још увек надају да ће их заобићи иста таква забрана за извоз пољопривредних производа због придруживања европском кажњавању Русије – не звучи превише логично да ће црногорско вино, које се до сада продавало на руском тржишту, неким чудом и даље несметано да проналази свој пут до руских љубитеља добре капљице.

Црној Гори и Хрватској се вратио бумеранг санкција према Русији / © Фото: РИА Новости/Valeriy Melnikov

Црној Гори и Хрватској се вратио бумеранг санкција према Русији / © Фото: РИА Новости/Valeriy Melnikov

И зато, када се узму у обзир наведена негативна искуства српских суседа, који су пожурили да се похвале Бриселу како вешто умеју да дриблају Русију играјући у „заједничком европском тиму“, што се одмах затим претворило у њихову вештину да постигну аутогол у своју сопствену мрежу, онда звучи врло охрабрујуће чињеница да се Србија за разлику од њих нашла на списку оних земаља из којих Русија намерава убудуће да у много већој мери купује пољопривредне производе. То је лично потврдио и министар пољопривреде Руске Федерације Николај Фјодоров, када је навео и Србију као једну од оних држава из којих ће Русија у следећем периоду набављати прехрамбене производе који ће заменити европске. А то је пословна шанса која се сасвим сигурно не указује сваки дан.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *