Вијести, Свијет

Црквени календар „Стаљин“ изазвао полемику

Руска православна црква нашла се на мети оштрих критика на Интернету, због објављивања зидног календара за 2014. годину, на чијим су страницама приказане фотографије и детаљи из биографије Јосифа Висарионовича Стаљина.

Москва – Руска православна црква нашла се на мети оштрих критика на Интернету, због објављивања зидног календара за 2014. годину, на чијим су страницама приказане фотографије и детаљи из биографије Јосифа Висарионовича Стаљина.

Јосиф Висарионович Стаљин

Јосиф Висарионович Стаљин

Црно-бели календар, под називом „Стаљин“, кошта 200 рубаља и представљен је као „велики поклон ветеранима и љубитељима историје“. Полемику на Интернету покренуо је историчар Михаил Бабкин, када је, 7. јануара, поставио вест о објављивању календара. Један од око 200 коментара на његову поруку гласи:

„Срамота и увреда за све који су настрадали“, мислећи на милионе људи убијених у време Стаљинове диктатуре, пренео је Ројтерс. Руска православна црква, која је под Стаљиновом влашћу била прогањана и обновљена после пада ШСР-а 1991, саопштила је да је у јулу отпустила директора Патријаршијског издавачког центра када је сазнала за штампање календара, али да су они већ били испоручени.

„Руска православна црква била је под најстрашнијом репресијом током Стаљинове власти, када је хиљаде свештеника било депортовано и убијено. Објавити такво издање у црквеној установи је морално неприхватљиво“, рекао је за Ројтерс портпарол Руске православне цркве Вахтанг Капшидзе.

Он је, међутим, додао да међу Русима има и оних који и даље гаје симпатије према Стаљину, сматрајући га заслужним за победу у Другом светском рату и стицање статуса земље као суперсиле.

 Извр: Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *