Вијести, Свијет

Чешка: Противници америчког конвоја сукобили се са полицијом

Праг – Противници и присталице америчке армије побили су се у суботу у горњем делу Вацлавских Намјести, где се од 14.30 одржавала протестна акција против проласка колоне америчких борних кола СТРАЈКЕР. Како јавља чешка новинска агенција ЧТК, у центру Прага окупило се неколико стотина људи.

Противници а присталице конвоја гласно су дискутовали а дошло је и до свађа и туче. Један од присталица рекао је: „кад смо већ чланови НАТО, нек ти момци и прођу. Добро је што су овде, иначе би смо се опет овде по Европи побили“.

Један од противника рекао је: „Да нису потерали Немце, Руси не би ни ратовали“, мислећи очигледно на Други светски рат.

Један од противника, који су носили транспаренте с паролама „доста убијања“ и са симболима прецртаних тенкова, рекао је: „противим се, јер се бојим да опет не буде рат.“

Акцију противника организовали су прашки комунисти, Покрет против војних база, Покрет за непосредну демократију, Покрет против црквених реституција и друге групације. У суботу је руководство Комунистичке партије Чешке и Моравске издало проглас да подржава акције против конвоја у Прагу и на другим местима. Пролазак америчких војника кроз земље Средње Европе сматра за „демонстрацију силе и притисак на Руску Федерацију“, што ће вероватно изазвати руску против реакцију и на неколико ће година искомпликовати међусобне односе.

Чешка: Противници америчког конвоја сукобили се са полицијом / Фото: Jan Handrejch, Právo

Чешка: Противници америчког конвоја сукобили се са полицијом / Фото: Jan Handrejch, Právo

За разлику од тога присталице (проласка конвоја кроз Чешку – прим.прев.), чија је акција почела у 3 сата, машу америчким заставама и заставама северно атлантског пакта. На место догађаја су чак довезли и амерички џип из Другог светског рата. Изјављују да пролазак (конвоја – прим.прев.) сматрају нормалним, будући да је Чешка члан НАТО.

NOVINKY.CZ / Превод: Коста Митић

Извор: Васељенска ТВ

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *