Вијести, Свијет

Цела ЕУ ће 2015. са стрепњом пратити расплет неслагања Оланда и Меркелове

ФРАНЦУСКА СЕ ПРИБОЈАВА И ДА ЈЕ НЕМАЧКА – ЈОШ ОД ЗАВРШЕТКА ХЛАДНОГ РАТА – ИЗГУБИЛА ИНТЕРЕС ЗА ЕУ

        АГЕНЦИЈА Ројтерс оценила је да ће цела ЕУ у 2015-ој помно пратити како ће се разрешити размимоилажења Ангеле Меркел и Франсоа Оланда о томе како спасити економију Европске уније од кризе.

        Коментатор агенције Пјер Бриансон оценио је да је ЕУ пре свега политички пројекат који се нашао у опасности, а поготово да ће бити ако кључни „играчи“ изгубе интерес за њега или се усредсреде на самостално решавање својих националних проблема.

        Немачка тражи да се економске мере ЕУ и еврозоне базирају на смањивању буџетских расхода, а Француска и Италија такву буџетску политику сматрају преоштром и траже да ЕУ државама-чланицама дозволи „повећање државних расхода”.

        Ројтерс је такође упозорио да ће за ЕУ бити велики проблем бити криза, односно одсуство поверења унутар Уније.

        Бриансон је тим поводом написао: „Немачка не верује да Француска тежи разумној економској политици, Француска се, опет, озбиљно прибојава да је Немачка – још од завршетка хладног рата – изгубила интерес за Европску унију”.

Француски председник Франсоа Оланд и немачка канцеларка Ангела Меркел

Француски председник Франсоа Оланд и немачка канцеларка Ангела Меркел

Париз и Берлин ће – нагласио је Ројтерс – морати да у 2015-ој заједно решавају заједничке проблеме: јачање радикалних партија у Европи и кризу у Украјини.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *