Вијести, Свијет

Чатам хаус позива Запад да се спреми за погоршавање односа са Русијом

ИСТОВРЕМЕНО: И ДА РАДИ НА ПРОМЕНИ ВЛАСТИ У МОСКВИ, ДАКЛЕ – НА ОБАРАЊУ ПУТИНА

  • Британски стручњаци позивају западне владе да убеде руски народ да је у његовом интересу интеграција у Европу, а не изолација и да се супротставе „руској агресији“ уз помоћ NATO-а и обнављања ненуклеарног одвраћања као одговора на „хибридни рат“
  • У извештају „Руски изазов“ се наглашава: „До 2003. године се веровало да би Русија могла постати конструктиван и здрав члан међународне заједнице. Међутим, постепено је дошло до схватања да док год се Москва придржава свог садашњег политичког курса, она не може бити партнер или савезник и да постојеће разлике потиру било какве заједничке интересе Русије и Запада“
  • ПРЕПОРУКА: „Треба пронаћи ефикасније начине за убеђивање руског режима и руског народа у то да им је дугорочни национални интерес интеграција Русије у уређену Европу, а не изолација у статусу регионалног хегемона. Редовно и систематски треба објашњавати политику Запада у разговорима са Кином и свим бившим совјетским републикама, од којих већина има основа за забринутост због руске политике, чак и ако оне то не признају“
  • Члан комитета Државне Думе за послове ЗНД, изванредни и опуномоћени амбасадор Василиј ЛИХАЧЕВ: Извештај Чатам хауса подсећа на „интелектуалне“ производе из времена „хладног рата“
  • Заменик председника Државне Думе Николај ЛЕВИЧЕВ: „Разни стручњаци и политичари различитим речима уствари говоре једно те исто: Западу треба Русија као ослабљена, обескрвљена, пасивна земља – испоручилац сировина и тржиште за продају готових производа“

        СТРУЧЊАЦИ утицајног британског Краљевског института за међународне послове (Чатам-хауса) објавили су извештај о односима између Запада и Русије, који сугерише припремање за даље погоршање односа, а у будућности рачуна са променом руководства у Москви.

        Они позивају на јачање NATO као кључног инструмента у конфронтацији са Русијом, борбу са „пропагандом Кремља“ и задржавање антируских санкција бар до разрешења кризе у Украјини.

        Чатам-хаус тврди да се у Русији појачава контрола у унутрашњој политици и економији, да расту трошкови одбране, као и антизападни национализам и хегемонија на територији бившег Совјетског Савеза, што је све довело земљу до застоја.

        Британски стручњаци позивају западне владе да убеде руски народ да је у његовом интересу интеграција у Европу, а не изолација и да се супротставе „руској агресији“ уз помоћ NATO-а и обнављања ненуклеарног одвраћања као одговора на „хибридни рат“, а и преко борбе са „пропагандом Кремља“ у медијима и кроз едукативне програме.

        Исти стручњаци препоручују да западне земље подрже Украјину и друге бивше совјетске републике и задрже дејство антируских санкција до смиривања украјинске кризе, иако их сматрају неефикасним у односу на крхке минске споразуме.

        Аутори извештаја „Руски изазов“ (Russian Challenge) су специјалисти Чатам-хауса за Русију и Евроазију – Кир Џилс, Филип Хансон, Родерик Лајн, Џејмс Никси, Џејмс Шер и Ендру Вуд.

        Свако од њих је написао по поглавље.

        „До 2003. године се веровало да би Русија могла постати конструктиван и здрав члан међународне заједнице. Међутим, постепено је дошло до схватања да док год се Москва придржава свог садашњег политичког курса, она не може бити партнер или савезник и да постојеће разлике потиру било какве заједничке интересе Русије и Запада“, – каже се у извештају.

        Према мишљењу аутора, руска привреда слаби, као и политичка култура која „гуши бизнис и грађанску иницијативу“.

        „Све ово угрожава како безбедност Европе, тако и стабилност саме Русије. Другим речима, постојећи руски изазов – главна тема овог извештаја – има двоструку природу: с једне стране, он је бачен у лице Западу, који мора да се супротстави растућој руској претњи постојећем међународном поретку, а с друге стране – то је изазов и за саму Русију“, – говори се у документу.

        По мишљењу аутора, структурне реформе унутар земље и успостављање односа са другим земљама би били разумно решење, али оно не одговара руском руководству које се због тога придржава супротног курса.

        „Путин је почео активније да спроводи политичку стратегију која је усвојена након његовог повратка на место председника у мају 2012. Она укључује пооштравање репресије у земљи, јачање централизованог управљања привредом, изазивање антизападних националистичких расположења, повећану потрошњу за одбрану и жељу за успостављањем хегемоније на широкој постсовјетској територији“, – набрајају аутори.

        „Овај политички избор довео је режим у ћорсокак. Русији су потребне реформе, али њих ометају озбиљне политичке препреке у земљи“, – сматрају британски научници.

        Таква ситуација, по њиховом мишљењу, ствара претњу за Европу и оптерећује озбиљним проблемима саму Русију. Аутори истичу да се Русија суочава са највећим економским изазовима у последњих 15 година колико је прошло откад је Путин дошао на власт.

        Кључ успеха западних земаља у односима са Русијом је – јединство, сматрају у Чатам-хаусу.

        За стратешки циљ западни стручњаци сматрају доследност у „принуђивању Русије у њеним односима са европским суседима – колико ког буде било потребно“, али при томе, кажу, неопходно је „држати отворена врата за сарадњу са Русијом у будућности“.

        „Треба поновно успоставити целовитост европског система безбедности, заснованог на суверенитету, територијалном интегритету и праву држава да самостално одређују своју судбину. Треба пронаћи ефикасније начине за убеђивање руског режима и руског народа у то да им је дугорочни национални интерес интеграција Русије у уређену Европу, а не изолација у статусу регионалног хегемона. Редовно и систематски треба објашњавати политику Запада у разговорима са Кином и свим бившим совјетским републикама, од којих већина има основа за забринутост због руске политике, чак и ако оне то не признају“, – каже се у извештају.

        „Треба се припремити за компликације и могућности које ће неминовно искрснути када у Русији коначно дође до промене руководства. Не изоловати Русију и Русе“, – сугеришу експерти.

        У Државној Думи не виде ништа ново у извештају британског Краљевског института за међународне послове, при чему посланици кажу да мишљење експерата открива праве планове које Запад конструише против Русије.

        „Мишљење тих експерата открива праве планове које Запад конструише према Русији. Нико не планира укидање санкција. Они нису тек тако започели рат, иако то није објављени рат, већ троми, информационо-присилни рат у коме сила још није у потпуности примењена“- оценио је заменик шефа посланичке групе Јединствене Русије Франц Клинцевич.

        Заменик председника Државне Думе Николај Левичев (Праведна Русија) не види ништа ново у извештају Чатам-хауса о односима између Запада и Русије.

        „Разни стручњаци и политичари различитим речима уствари говоре једно те исто: Западу треба Русија као ослабљена, обескрвљена, пасивна земља – испоручилац сировина и тржиште за продају готових производа“, – рекао је он РИА Новостима.

        По мишљењу посланика, како би се зауставио развој Русије, и она претворила у део трећег света, Британци предлажу прилично стандардни сет мера: економски притисак, војне претње, константно мешање у унутрашње послове.

        „Али, на западне санкције ми смо одговорили политиком супституције увоза, а после демонстрације тенка „Армата“ западни експерти из области оружаних снага схватили су да су најбољи примерци војне технике NATO одједном постали застарели“, – рекао је он.

        Истовремено, нагласио је Левичев, да би се постигла супституција увоза, мора бити уклоњено много различитих препрека.

        „Очигледно је да тренутна каматна стопа чини немогућим развој домаћег бизниса у земљи. Неопходне су хитне мере ради смањивања пореског оптерећења за мала и средња предузећа, уклањање свих врста бирократских баријера. Само креирањем подстицаја за предузетнике, можемо бити равнодушни према западним санкцијама“, – закључио је посланик.

Чатам хаус позива Запад да се спреми за погоршавање односа са Русијом

Чатам хаус позива Запад да се спреми за погоршавање односа са Русијом

Извештај британских стручњака о томе да Русија води политику раста трошкова одбране, антизападног национализма и хегемоније на постсовјетском простору, а то подсећа на „интелектуалне“ производе из времена „хладног рата“, сматра члан комитета Думе за послове ЗНД, изванредни и опуномоћени амбасадор Василиј Лихачев.

„Овакви извештаји увек испуњавају нечији налог, а још дезинформишу структуре власти, пре свега министарства иностраних послова западних земаља“ – подвлачи Лихачев.

Превод: Срђан Ђорђевић

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *