Вијести, Свијет

Број жртава земљотреса у Кини порастао на 203, повријеђено 11.500

029725
Послије земљотреса у удаљеном дијелу југозападне Кине број жртава порастао је на 203, док је 11.500 повријеђено, од којих 960 озбиљно, јавила је јутрос кинеска новинска агенција Синхуа.

Већина жртава је из области Лушан, у покрајни Сечуан, недалеко од долине у којој се налази град Јаан.

Замјеник директора градске владе Чен Јонг рекао је новинарима да је, мало вјероватном да ће број жртава драматично расти.

„Знамо каква је ситуацију у већини области. Већина жртава је пријављена. У неким удаљеним планинским областима, могуће је да, у потпуности, не знамо каква је ситуација“, рекао је Чен, пренијела је агенција Ројтерс.

Љекари и медицинске сестре раде на отвореном или под шаторима поред зграде болнице око које има разбијеног стакла, дијелова малтера и бетона због оштећења у земљотресу.

Нема воде и струје. Спасиоци се пробијају кроз узан пут, пун клизишта, док полиција ограничава приступ погођеној области како би се избјегле гужве у саобраћају.

АФП описује да се спасиоци обучени у свијетло наранџасте униформе боре да планинским стазама дођу до најизолованијих дијелова покрајине Сечуан на ивици Тибетанског платоа, док су војници обучени у маскирне униформе, цијеле ноћи претраживали села у потрази за преживјелима пошто су куће уништене, а већи објекти попут школа претрпјели мања оштећења.

Округ Лушан гдје је био епицентар земљотреса враћа се у нормалу, али и даље је потребан значајан број привремених склоништа и (медицинског) материјала, навео је Кевин Ксиа из Међународне федерације Црвеног крста и Црвеног полумјесеца.

Нови кинески премијер Ли Кећенг одмах се упутио „у зону катастрофе“, а локална телевизија ЧТВ приказала је, на снимку, како премијер доручкује у шатору.

Премијер је рекао да су „спасилачки напори њихова прва дужност“, пренијели су кинески државни медији.

Земљотрес јачине 6,6 степена Рихтерове скале погодио је јуче округ Лушану у југозападној провинцији Сечуан, у близини гдје је разорни земљотрес 7,9 степена Рихтера пре пет година однио 70.000 људских живота.

Коментариши чланак

Коментара