Вијести, Свијет

Брисел: Београд да прихвати став ЕУ према Криму

Београд – Европска унија позваће и Србију да у светлу кримске кризе усагласи политику према Русији са Бриселом, али на Београду је да донесе коначну одлуку.

То произилази из званичног става ЕУ, који је за „Новости“ пренела Маја Коцијанчич, портпарол високог представника за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон:

„ЕУ, по правилу, увек позива земље да се усагласе с нашим ставовима, посебно кад су у питању санкције. То посебно важи за земље кандидате и потенцијалне кандидате које су се преко Споразума о придруживању обавезале да повећавају усаглашеност са спољнополитичким питањима ЕУ. Њихов напредак ка ЕУ се такође оцењује и у том контексту. Али, коначна одлука у погледу усаглашености политика остаје и даље на самим тим трећим земљама.“

Како је „Новостима“ речено у српском државном врху, наши званичници воде интезивне разговоре са партнерима и у Бриселу и у Москви како би објаснили специфичну позицију Србије.

(Фото: Новости)

(Фото: Новости)

Београд у свим тим консултацијама тражи и разумевање за избалансиран став наше државе.

Званичници Србије више пута су поновили да наша позиција неће представљати опредељивање између две сукобљене стране и да ће она бити максимално политички и дипломатски избалансирана.

Извор:  Новости/Г. Ч.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *