Вијести, Свијет

БРИДЛАВ: НАТО ће морати да научи да се носи са „зеленим човечуљцима“

ТВРДИ ДА СУ „ЉУДИ У УНИФОРМАМА БЕЗ ОЗНАКА“ ОРГАНИЗОВАЛИ И ОБУЧИЛИ РУСКОЈЕЗИЧНО СТАНОВНИШТВО УКРАЈИНЕ

  •  Главнокомандујући НАТО у Европи амерички генерал Филип БРИДЛАВ: „Ако НАТО региструје да је дошло до упада страних бораца на своју територију и ако буде могли да докажемо њихову повезаност са земљом-агресором – тада ће ступити на снагучлан 5. Статута НАТО, а тај члан подразумева војни одговор на дејства агресора“

         АМЕРИЧКИ генерал Филип Бридлав – главнокомандујући снагама НАТО у Европи – оценио је да је дошло време да алијанса „преиспита начине вођења борбених дејстава“.

         „Наш главни проблем су нови начини ратовања. Земље НАТО морају бити спремне за борбу са такозваним зеленим човечуљцима – војницима у униформама без ознака који заузимају државне зграде, подстрекавају становништво, обучавају сепаратисте и баве се војном инструктажом која може довести до озбиљне дестабилизације у некој земљи“ – цитира Бридлава немачка радио-станица Deutsche Welle.

         Амерички генерал је још додао: „Све ово смо видели на Истоку Украјине, где је на тај начин било организовано рускојезично становништво. Постоји опасност да се то исто догоди у другим источноевропским земљама. Зато смо дужни да обучавамо њихове полиције и армије да буду спремне да одговоре на такве изазове.“

         Бридлав се одлучио и за готово отворену претњу, подвукавши: „Ако НАТО региструје да је дошло до упада страних бораца на своју територију и ако буде могли да докажемо њихову повезаност са земљом-агресором – тада ће ступити на снагучлан 5 Статута НАТО, а тај члан подразумева војни одговор на дејства агресора“.

Главнокомандујући НАТО у Европи амерички генерал Филип Бридлав

Главнокомандујући НАТО у Европи амерички генерал Филип Бридлав

На крају је потврдио: да засад ни једна земља НАТО нема намеру да се директно меша у конфликт на Истоку Украјине. Уместо тога, алијанса ће помагати Украјини да изведе реформе у сектору безбедности и да подигне борбену моћ своје армије.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *