Вијести, Свијет

Бразил неће америчке боинге

Америка је разочарана, Шведска трља руке: Бразил је у среду одлучио да за четири и по милијарде долара купи 36 ловаца „сааб грипен“. Шведски произвођач добио је предност над „Боинговим“ авионом Ф/А-18, јер је, према саопштењу бразилских власти, пристао да подели више технологије са купцем, као и да се велики број делова производи у локалним фабрикама.

Бразилски министар одбране Ћелсо Аморим је казао да су у обзир узети и укупни трошкови – куповине, али и одржавања. У свету авијације то је заиста тако: аматери и ентузијасти причају о перформансама, а стручњаци о логистици и одржавању.

„Сааб грипен“ јефтинији за одржавање

„Сааб грипен“ јефтинији за одржавање

Објава из Бразилије стиже, међутим, у периоду затегнутих односа Бразила и Сједињених Држава. У септембру, председница Дилма Русеф отказала је посету САД, пошто се открило да је америчка Национална безбедносна агенција (НСА), између осталих шефова држава, и њу шпијунирала.

Упитан има ли та афера икакве везе с одлуком да се купе шведски авиони, бразилски министар Аморим није одговорио директно – уместо тога, поновио је аргументе цене и трансфера технологије.

Аналитичари виде многе разлоге због којих је одлука Бразила добра. И шпијунирање, али и нижа цена се веома много помињу. Заиста, шведски авион кошта 45 милиона долара, а амерички – 55 милиона. Затим, двоструко нижи трошкови за гориво: и „грипен“ и Ф/А-18 користе исти мотор, али „американац“ има два, а „швеђанин“ само један (због чега су, додуше, и шансе да се због квара сруши поприлично веће).

Студија војног часописа „Џејнс“ показала је да нема јефтинијег модерног ловца за употребу од „грипена“: он смањује војни буџет за „само“ 4.700 долара по сату лета, а његов конкурент Ф/А-18 за чак 11.000 долара.

Боинг“, компанија из Чикага (раније из Сијетла), исказала је своју разочараност због вести из Бразила, поручивши да ће разговарати са тамошњим ваздухопловством, не би ли боље разумела разлоге пораза у последњој „ваздушној бици“.

Прве „грипене“ Бразилци могу да очекују 2018. године. Они ће заменити дотрајале француске „мираже“.

Боингу“ тренутно није лако. Америчка морнарица више неће наручивати Ф/А-18, а у свету је у току свега неколико тендера за набавку нових војних авиона. Земље које хоће најмодерније, купују „Локид-мартинов“ ф-35. Једина „муштерија“ за Ф/А-18 тренутно је Аустралија. Шведски „грипен“ је, са друге стране, прилично успешан извозни производ.

Извор: Новости

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *