Вијести, Свијет

Божићне литургије у више од 30 хиљада храмова Руске православне цркве по целом свету

У РУСКОЈ ПРЕСТОНИЦИ НА 37 МЕСТА ПОЧЕО ФЕСТИВАЛ „ПУТОВАЊЕ У БОЖИЋ“

  • Литургију из храма Христа Спаситеља традиционално ће директно преносити два централна руска телевизијска канала – „Први“ и „Русија“ – као и православни тв-канали „Спас“ и „Сојуз“

        ПАТРИЈАРХ московски и целе Руси Кирил је 6. јануара началствовао је светом архијерејском Литургијом на Бадњи дан, а у празничној ноћи поглавар Руске цркве началствоваће светом архијерејском Литургијом у московском Храму Христа Спаситеља.

        Православци у Русији завршавају четворонедељни Божићни пост и припремају се за дочек највећег хришћанског празника од којег је почело рачунање нове ере човечанства – Рођења Господа Бога и Спаситеља нашег Исуса Христа.

        Празничне литургије биће служене у више од 30 хиљада цркава РПЦ по целом свету.

        Литургију из храма Христа Спаситеља традиционално ће директно преносити два централна руска телевизијска канала- „Први“ и „Русија“ – као и православни канали „Спас“ и „Сојуз“.

         „Русија 1“  ће 7. јануара емитовати  Божићни интервју Његове светости патријарха московског и целе Руси Кирила.

        Станица „Радио Русије“ емитоваће празнични програм „Русија дочекује Божић“.

        Телевизија „Култура“ приказаће четири филма о подвижницима побожности XX века – свештеницима Јовану Крестјанкину, Николају Гурјанову, архиепископу Јовану Шаховском и архимандриту Гаврилу Ургебадзеу, који је недавно проглашен за светитеља.

        У руској престоници је на 37 места почео фестивал „Путовање у Божић“, у оквиру кога ће у Московском дому музике 9. јануара бити отворен Пети Међународни Божићни фестивал.

        А одмах после празника у Москви ће бити одржана традиционална образовна Божићна предавања, на којима учествују педагози, научници, свештеници из целе Русије, као и из Белорусије, Украјине, балтичких земаља.

        У традицији слављења Божића у свакој парохији нису само концерти и фестивали, већ и дела милосрђа и добротворни рад.

Храм Христа Спаситеља

Храм Христа Спаситеља

Тако при свим црквама у Севастопољу полазници недељних школа нуде купцима на сајмовима плодове свог рада – божићне поклоне ручне израде.

Средства од њихове продаје биће усмерена дечијим интернатима у Доњецкој и Луганској области.

Одлуком председника Русије од 1991. године Божић је поново, као и до 1917. године, званични празнични дан за све народе Руске Федерације.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *