Свијет

Борис Џонсон: Обама поводом Велике Британије показује одвратно и несхватљиво лицемерје

ОШТРО КРИТИКОВАО ПРЕДСЕДНИКА САД ЗБОГ ЊЕГОВЕ НАМЕРЕ ДА УБЕЂУЈЕ БРИТАНЦЕ ДА ОСТАНУ У ЕУ

  • У тексту написаном за Daily Telegraph Борис Џонсон написао: „На целом свету нема земље која брани свој суверенитет са хистеричним опрезом са којим то чине САД. Да су Сједињене Државе на месту Велике Британије – оне никада не би пристале да се дубље уваљују у структуре Европске уније која се федерализује. Американци нас убеђују да идемо путем којим они сами никада не би кренули. Зато што себе сматрају земљом која се родила у слободи. Али, они понекад, изгледа, заборављају, да ми такође ценимо слободу“

        ГРАДОНАЧЕЛНИК Лондона Борис Џонсон, који је у неку руку постао главни лобиста изласка Велике Британије из Европске уније, оштро је критиковао намеру Барака Обаме због намере да убеђује поданике Уједињеног Краљевства да гласају за останак у ЕУ.

        У тексту написаном за Daily Telegraph, оценио је да се ради о „одвратном и несхватљивом лицемерју“.

        „Наш најважнији савезник ће нас обавестити да је у нашем интересу да останемо у Европској унији, а није важно колико ми сами ту унију сматрамо несавршеном. Није важно ни то што ћемо изгубити суверенитет, нису важни ни расходи (које имамо због ЕУ), нису важне ни (бриселска) бирократија и неконтролисано усељавање“.

        Џонсон је оценио да би Обама морао молити Британце да делују у свом интересу.

        Џонсон се родио у Њујорку и утолико је индикативније што сматра да ће главни Обамин аргумент бити: само ако остане у ЕУ, Велика Британија ће имати утицај на међународну политику:

        „То је важан аргумент и треба га озбиљно размотрити. Уверен сам да је тај аргумент потпуно лажан, а пошто долази од Ујка Сама – сматрам да је то пример одвратног и несхватљивог лицемерја“.

        Развијајући ову мисао, градоначелник Лондона наглашава да САД виде Европу као неку врсту „Сједињених Држава Европе“ које желе да створе евробирократе. Притом је нагласио:

        „Само, то не одговара многим европским земљама и то, сасвим сигурно, не одговара Великој Британији“.

        Оптужбу за лицемерје, Џонсон је образложио овако:

        „На целом свету нема земље која брани свој суверенитет са хистеричним опрезом са којим то чине САД. Да су Сједињене Државе на месту Велике Британије – оне никада не би пристале да се дубље уваљују у структуре Европске уније која се федерализује“.

        На крају је подвукао: „Американци нас убеђују да идемо путем којим они сами никада не би кренули. Зато што себе сматрају земљом која се родила у слободи. Али, они понекад, изгледа, заборављају, да ми такође ценимо слободу“.

Градоначелник Лондона Борис Џонсон

Градоначелник Лондона Борис Џонсон

Џонсона многи сматрају наследником Дејвида Камерона н челу Конзервативне партије.

Камерон је присталица остајања Велике Британије у ЕУ.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара