Вијести, Свијет

БОРДЈУЖА: Сарадња ОДКБ са NATO сада је немогућа

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР „ИСТОЧНЕ АЛИЈАНСЕ” УПОЗОРИО ДА ОДКБ И NATO НЕ ТРЕБА ДА СЕ МЕШАЈУ У ДОГАЂАЈЕ У УКРАЈИНИ

  • У свету је створена – упозорио је први оперативац ОДКБ Николај Бордјужа – веома озбиљна ситуација кривицом бившег генералног секретара NATO Андерса Фога Расмусена и администрације Барака Обаме јер је дошло до колосалног раскола у антитерористичкој коалицији, што су одмах искористиле терористичке снаге

        ОДКБ је спреман да сарађује са NATO, али је то у садашњој ситуацији постало немогуће – изјавио је генерални секретар ОДКБ Николај Бордјужа.       

        „Сарадња је сведена на нулу. И била је на нули, а после свега што алијанса предузима последњих месеци, укључујући и изјаве о прекидању сарадње са Русијом, сарадња је постала сасвим немогућа. Ако смо раније NATO предлагали неке видове сарадње, рецимо поводом наркотика из Авганистана, сада сматрамо потпуно несврсисходним да са њима разговарамо и на ту тему. Напросто зато што NATO категорички одбија да сарађује са Русијом” – нагласио је Бордјужа.

        Ову позицију је генерални секретар ОДКБ ипак донекле омекшао, указавши да је његова организација спремна да сарађује и са NATO у борби против тероризма и дроге – под условом да алијанса заиста пожели „равноправну сарадњу”.

        „Такве жеље засад нема, а ми немамо намеру да икога на такву сарадњу наговарамо. ОДКБ има своје задатке и довољан потенцијал да их решава” – подвукао је Бордјужа.

        Он је оценио да је у свету створена веома озбиљна ситуација кривицом бившег генералног секретара NATO Андерса Фога Расмусена и администрације Барака Обаме јер је дошло до „колосалног раскола у антитерористичкој коалицији, што су одмах искористиле терористичке снаге”.

        Увлачење NATO у украјински конфликт – упозорио је Бордјужа – крајње је контрапродуктивно јер само штети проналажењу мирног решења.

Генерални секретар ОДКБ Николај Бордјужа

Генерални секретар ОДКБ Николај Бордјужа

„Украјина није чланица ОДКБ и ми немамо права нити могућности да се у њене ствари мешамо. Дубоко смо убеђени да организације као што су ОДКБ и NATO не треба да се мешају у тај конфликт” – закључио је Бордјужа.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *