Вијести, Свијет

Борци џихада се враћају из Сирије и прете Европи

323631_reuters_f

Дамаск – Борци џихада у Сирији и другим свјетским жариштима отворено, путем интернета и видео записа, прете западним земљама и најављују покоље и нападе.

Екстремисти обећавају да ће послије Сирије њихов следећи циљ бити земље које су некада давно прихватиле њихове родитеље.

Недавно се амерички држављанин пред камерама заклео: “Убијаћемо све пред собом”. Међутим, како наводе медији, само неколико минута касније, његове планове осујетио је пуцањ из пушке сиријске регуларне војске.

Али, осим њега, у Сирији се и даље налазе “Европљани” и “Американци” са сличним идејама. Хоће ли улице европских и америчких градова личити на оне из Багдада и Алепа?

Према проценама обавештајаца, У Сирији се налази пет до десет хиљада “страних” бораца. Пут на Запад отворен је за око хиљаду “џихадиста” са пасошима европских земаља – наведено је у тајном извештају немачке обавештајне службе, који цитира “Шпигел”.

Код велике већине оних који купе повратну карту, према мишљењу експерата, жудња за опасним авантурама заувијек нестаје након окрутних лекција из стварног рата.

Они знају: код куће су јаке безбедносне структуре, а број поузданих истомишљеника је немерљиво мали… Али, претња и даље постоји чак и ако остану само појединци. Са својим пасошима, они могу да се слободно крећу Европом и САД.

Према речима бившег аналитичара ЦИА Мајкла Шејера, “они долазе кући са листом контаката колега-муџахедина, који им могу дати савете и пружити материјалну помоћ”.

Од почетка глобалног рата против тероризма систем борбе са његовим потенцијалним носиоцима такође је постао глобални. Непрестано се усавршава.

Претње “џихадиста” Западу, као и обично, доказ су још једног пораза “новог светског поретка” на Истоку.

Оно што храбри западне земље јесте чињеница да се кући враћају и специјалне јединице полиција скоро свих европских земљама са искуством у борбама са терором у самим његовим извориштима.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *