Вијести, Свијет

„Блумберг“: И да је хтео, ни Путин не би овако ослабио НАТО

Вашингтон — Да је руски председник Владимир Путин смишљао како да ослаби НАТО, не би то урадио много боље од онога што се дешава, оцењује америчка агенција Блумберг.

Блумберг, наиме, наводи да кандидат Републиканске странке за председника САД Доналд Трамп преиспитује основне принципе НАТО-а и наговештава да ће можда признати Крим као део Русије.

У Турској, истовремено, званичници предвођени главним саветником председника те земље Реџепа Тајипа Ердогана оптужују САД за неуспели покушај војног пуча у другој по величини војсци Алијансе, подстичући тиме пораст антиамериканизма који Путин „жури да искористи“.

„Неочекивано, уз мало труда, ветеран КГБ-а убира изненадне плодове унутрашњих политичких прилика у два стуба европске заједничке одбрамбрене структуре“, оцењује америчка агенција.

Путин има „ђаволску срећу“, сматра гостујући сарадник у Европском савету за спољне послове Марк Галеоти.

Руски председник, како каже, може само да седи и посматра како се овај, како наводи, „богатији, моћнији и на легитимним вредностима заснован блок“ распада.

„Блумберг“: И да је хтео, ни Путин не би овако ослабио НАТО

„Блумберг“: И да је хтео, ни Путин не би овако ослабио НАТО

Путин искоришћава догађаје, који су му ишли у корист, укључујући највећу избегличку кризу у Европи од завршетка Другог светског рата, која је широм континента ојачала политичке странке левице и деснице, пријатељски настројене према њему, и утицала на историјско гласање Британаца у јуну за излазак из ЕУ, закључује Блумберг.

Извор: Танјуг,НСПМ

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *