Вијести, Свијет

BLOOMBERG: Економски рат са Русијом биће веома болан за компаније из САД и ЕУ

ОД РУСКИХ КОНТРАСАНКЦИЈА НАЈВИШЕ ТРЕБА ДА СТРАХУЈЕ АМЕРИЧКА КОМПАНИЈА EXXON MOBIL

ИЗЈАВА руског председника Владимира Путина о могућим узвратним мерама које би биле одговор на санкције Запад уведене због украјинскe кризе – проценио је  Bloomberg – стварају претпоставке за почетак „економског рата“ чије последице могу бити крајње болне за компаније из САД  и Европске уније.

Иако је руски лидер јасно ставио до знања да не жели увођење контрасанкција, додуше – и не искључивши их ако се Запад не заустави, Bloomberg је цитирао ову процену Харија Хуфбауера, специјалисте за санкције из Института за међународну економију „Петерсон“:

Очекујем да ће Путин загорчати живот у Русији западним компанијама из земаља које су подржале и увеле санкције против Русије“.

Сам Bloomberg процењује да од руских контрасанкција највише треба да страхује америчка компанија Exxon Mobil која има неколико крупних пројеката са највећом руском нафтном компанијом „Росњефт“.

„Ако Русија крене на ту страну, и сама ће имати економске последице. Међутим, Русија се одувек одликује својом способношћу да подноси тешкоће“.

Bloomberg је истовремено објавио: да му је шест америчких и европских званичника потврдило:  да су у току израчунавања – колико би нове санкције против Русије погодиле њихове земље и бизнис.

Економска штета - једнострана или обострана?

Економска штета – једнострана или обострана?

Јер, Велика Британија се плаши да ће пострадати њене банке и финансије, Французи за продају своје војне технике, Италија – за продају своје луксузне робе, а Немачка – чак и за ниво своје економске сарадње са Русијом.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *