Вијести, Свијет

Бил де Блазио: Нека се ЕУ држи једне имиграционе политике или нека престане да се претвара да је унија

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЊУЈОРКА ОЦЕНИО ДА ЈЕ ЕУ ОСТАВИЛА ИТАЛИЈУ ДА СЕ САМА БОРИ СА ТАЛАСОМ МИГРАНАТА

         ГРАДОНАЧЕЛНИК Њујорка Бил де Блазио оптужио је данас Европску унију да је оставила Италију да се сама бори са таласима имиграната, наводећи да ЕУ мора да наступи са јединственом имиграционом политиком, или да престане да се претвара да је унија.

         „Као поносни Италијан-Американац, дубоко сам забринут због одсуства акције Европске уније и начина на који је Италија врло нефер препуштена сама себи да се брани“, рекао је Де Блазио, чији су преци из Италије емигрирали у Њујорк.

         „Европа не може понекад да одлучи да буде уједињена, а други пут игнорише битна питања. А овде је потребна политика ЕУ која би се бавила огромном количином имиграције која се дешава. Није фер да Италија понесе толико терета“, додао је градоначелник у Ватикану на маргинама конференције о климатским променама и кријумчарењу људи.

         Де Блазио је најавио да ће се Њујорк обавезати на још амбициозније смањивање емисије гасова који изазивају ефекат стаклене баште што је он раније потписао. Њујорк је као члан алијансе градова који су се обавезали да ће ту емисију смањити за 80 одсто до 2050. године, а Де Блазио је данас најавио смањење од 40 одсто до 2030. године.

         Упитан – да ли је Волстрит спреман да сарађује у тим плановима – Де Блазио је рекао да жели да упрегне целокупну пословну заједницу Њујорка.

         Моја порука је јасна. Долазимо у миру. Желимо да сарађујемо. Ако видимо мањак привржености, ми ћемо то наредити“, рекао је он.

         Де Блазио је рекао и да су у току припреме за посету папе Франциска Америци у септембру, и похвалио поглавара Римокатоличке цркве за његово лидерство у области климатских промена.

Градоначелник Њујорка Бил де Блазио

Градоначелник Њујорка Бил де Блазио

„Оно што он ради је да ствара међународни глас савести и не могу да се сетим ничег сличног томе раније“, рекао је Де Блазио.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *