Вијести, Свијет

Бела кућа нуди Москви укидање дела санкција за уступке поводом ДНР и ЛНР

АГЕНЦИЈА ТВРДИ ДА ЈЕ ЏОН КЕРИ ТАКВУ „ТРГОВИНУ“ ВЕЋ ПРЕДЛАГАО СЕРГЕЈУ ЛАВРОВУ

  • Амерички Савет за националну безбедност – после десетак заседања – у децембру завршио „свеобухватно преиспитивање политике САД према Русији“ и предложио Бараку Обами нову формулу за „радне односе са Русијом“, чији је важан сегмент – покушај раздвајања Крима и Доњецке и Луганске Републике

        БЕЛА кућа има намеру да тражи нове путеве сарадње са Русијом и спремна је да Москви предложи укидање дела антируских санкција у замену за њене уступке поводом Украјине – објавила је агенција Bloomberg.

        У тексту који је потписао Џош Рогин, агенција чак открива – са позивањем на своје изворе у администрацији Барака Обаме – да Вашингтон већ неколико месеци, у тишини, ради на новим „радним односима са Русијом“.

        Наводно је амерички Савет за националну безбедност већ завршио „свеобухватно преиспитивање политике САД према Русији“. Томе је било посвећено десетак радних састанака, којима су присуствовали и представници Стејт департмана, Пентагона и више владиних агенција.

        На бази свега што му је „легло на сто“, Обама је – тврди агенција – одлучио да „тражи путеве за сарадњу са Русијом у међудржавним односима и приликом решавања међународних проблема“.

        Bloomberg је цитирао и ове речи једног свог неименованог саговорника:

         „Не мислим да су већ сада могићи друкчији и бољи односи са Москвом, али можемо покушати да сазнамо за шта је она спремна. Увек вреди покушати, то је и иначе наш приступ, независно од изгледа на успех“.

        Агенција тврди да је Џон Кери већ предлагао Сергеју Лаврову ублажавање санкција у замену за уступке Русије поводом Украјине.

Сергеј Лавров и Џон Кери

Сергеј Лавров и Џон Кери

„Ми желимо да раздвојимо питање Крима од Доњецка и Луганска. Ако бисмо успели да се договоримо поводом Доњецка и Луганска – то би омогућило скидање свих санкција које нису повезане са Кримом“ – открио је америчкој агенцији извор из Беле куће.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *