Вијести, Свијет

Бела кућа „без текста” пред подацима војног врха Русије о рушењу малезијског Боинга

ЕРНЕСТ И ХАРФ ЈЕДИНО МОГЛИ ДА НАЈАВЕ ДА ЋЕ САД МОЖДА НАРЕДНИХ ДАНА ОБЈАВИТИ ПОДАТКЕ СВОЈЕ ШПИЈУНАЖЕ

  • Замољен да прокоментарише податке које је саопштио војни врх Русије, портпарол Беле куће Џош Ернест није имао шта да каже, али је поновио део америчких оптужби на рачун Москве   
  • Русија – нагласио је – наставља да испоручује тешко наоружање сепаратистима и да их обучава да га користе, укључујући и руковање зенитно-ракетним системима. Према нашим подацима припадници украјинске армије нису користили зенитно-ракетне системе

         СТЕЈТ департмент – настојећи да заштити САД од непријатних питања која су поводом катастрофе малезијског авиона у току дана стизала из Москве – саопштио је да „руским изјавама” не треба веровати зато што се Русија бави „дезинформацијама и пропагандом”.

         Портпарол Стејт департмента, Мери Харф, чак је саопштила да америчке власти немају намеру да одговарају на питања Генералштаба Русије.

         Притом је подвукла да се позиција САД ни у чему није изменила: да званични Вашингтон и даље сматра да су сепаратисти располагали ракетним системом „Бук” и да је на малезијски авион пуцано са територије под контролом сепаратиста.

         Харф је поновила оптужбу на рачун Русије да је „сепаратистима” испоручивала војну опрему, укључујући и средства ПВО. Не наводећи никакве доказе, једноставно је рекла: „Ми о томе имамо веома много информација”.

Бела кућа „без текста” пред подацима војног врха Русије о рушењу малезијског Боинга

Бела кућа „без текста” пред подацима војног врха Русије о рушењу малезијског Боинга

Једино је прецизирала да „сепаратисти” системом „Бук” располажу бар од 14. јула. Одговарајући на новинарско питање – хоће ли бити објављени подаци на основу којих она излази са таквим тврдњама – Харф је рекла: „На жалост, немам овлашћење да откријем податке којима располажемо”.

Који тренутак касније, ипак је нагласила да би амерички обавештајни подаци о обарању Боинга 777 на истоку Украјине могли да буду објављени касније.

Поновивши оптужбу да се Русији поводом Украјине и Боинга 777 не може веровати и да се Русија наводно бави „дезинформацијама и пропагандом”, Харф је додала: „А ми (САД) не пласирамо пропаганду и не бавимо се сталним дезинформацијама о ономе што се догађа. Не може се једнако веровати нама и Русији када јавно говоримо о ономе што се догађа у Украјини”.

И портпарол Беле куће, Џош Ернест, најавио је могућност да САД обнародују своје обавештајне оцене поводом удеса малезијског Боинга.

„Ја сада не могу да изнесем конкретне оцене наших обавештајних служби. Природно, могуће је да ћемо бити у стању да то урадимо наредних дана”, истакао је Ернест.

Замољен да прокоментарише податке које је данас саопштио војни врх Русије, Ернест не само да није имао шта да каже, него је и поновио део америчких оптужби на рачун Москве:

„Русија наставља да испоручује тешко наоружање сепаратистима и да их обучава да га користе, укључујући и руковање зенитно-ракетним системима. Према нашим подацима припадници украјинске армије нису користили зенитно-ракетне системе. Изјаве Русије којима се то тврди израз су очајања и у њих је све теже поверовати”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *