Свијет

Башар ал Асад – Ми нећемо водити дијалог са марионетама Запада

Дамаск – Сиријски председник Башар ал Асад изнео је данас свој мировни план који укључује конференцију помирења „са онима који нису издали Сирију“, а потом формирање нове владе и амнестију.

„Прва фаза политичког решења би захтевала да регионалне силе престану да наоружавају опозицију и окончају терористичке операције и престану да контролишу границе,“ рекао је он у првом јавном говору од јуна.

„Ми нећемо водити дијалог са марионетама Запада,“ додао је Асад, како преноси Ројтерс.

Према његовим речима, влада „није пронашла партнера“ за политичко решење кризе у земљи, али то не значи да није заинтересована за решење.

Сукоб у Сирији није сукоб између владе и опозиције, већ „између нације и њених непријатеља“, казао је Асад, како преноси АФП.

Он је рекао да жали због патњи свог народа у грађанском рату, а своје противнике је назвао „непријатељима народа и Бога“, пренео је Би-Би-Си. Противљење режиму није револуција, оценио је Асад.

„За то су потребни људи који би то осмислили, потребна је идеја и руководство – а ко је лидер ове револуције?“ упитао је он оценивши да су побуњеници само „гомила криминалаца“.

Он је нагласио присуство верских екстремиста и џихадиста међу онима који се боре у Сирији, називајући их „терористима који спроводе идеологију Ал Каиде“ и „слугама који знају само језик убијања“.

Ел Асад је, међутим, игнорисао захтеве да поднесе оставку, наводећи да је спреман на дијалог са „онима који нису издали Сирију“.

Према подацима УН, у побуни против Асадовог режима која је почела у марту 2011. године погинуло је више од 60.000 људи. Дипломатски напори да се оконча сукоб досад нису дали резултате.

Побуњеници су успоставили контролу над деловима територије на северу земље и формирали Савет који су САД и ЕУ признале као руководство земље.

Међутим, Асадове снаге пружају снажан отпор унутар и око великих градова укључујући Дамаск.

Изасланик УН и Арапске лиге Лахдар Брахими покушава да реализује план усвојен на међународној конференцији у јуну који предвиђа формирање транзиционе владе али не дефинише јасно каква би била улога Асада.

Брахими и руски министар спољних послова Сергеј Лавров истакли су пре недељу дана да је решење путем преговора једина опција, а НАТО је у петак почео да распоређује пројектиле „патриот“ у Турској како би помогао турским војницима да одбију нападе из Сирије.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *