Вијести, Свијет

БАРАНОВ: Мењамо 1000 Украјинаца за 300 наших и не желимо да још будемо преварени

СНАГЕ КИЈЕВСКЕ ХУНТЕ У НОВОРОСИЈИ И ДАЉЕ КРШЕ ПРИМИРЈЕ, НИЈЕ ДОШЛО ДО РАЗМЕНЕ ЗАРОБЉЕНИКА

  • Украјина у Харкову и Одеси држи притворене наше истомишљение. Ми сматрамо да су они такође заробљеници и да треба да буду пуштени. Кијев истиче да се они терете за кривично дело „сепаратизам“ и да немају везе са Донбасом“ – изјавио је вд министра државне безбедности Доњецке Републике Леонид Баранов

        ПРЕМА подацима штаба армије Новоросије, украјинске снаге су јуче 10 пута прекршиле споразум о прекиду ватре.

        Наставиле су да гађају предграђа Доњецка из артиљерије и минобацача. Поред гађања стамбених четврти у Доњецку, под ватром су се нашле и јединице армије Новоросије које се налазе близу града.

         Такође, регистроване су активности украјинске војске код Мариупоља, где је покушала да достави у град војну технику ради пружања помоћи својим припадницима који су тамо блокирани.

        Уз то, штаб армије Новоросије је саопштио да је близу места Дебаљцево примећено кретање неколико десетина оклопних возила Оружаних снага Украјине.

        Нацисти активно уводе своје јединице у места где су њихове снаге ослабљене. Не само што ротирају војнике, него и гађају насељена места.

        Поред кршења споразума о прекиду ватре, појавили су се проблеми у спровођењу споразума о размени заробљеника по принципу – сви за све.

        Због тога што Кијев одбија да достави спискове заробљених устаника, власти ДНР држе у заробљеништву око хиљаду украјинских војника које планирају да размене, изјавио је је вд министра државне безбедности ДНР Леонид Баранов.

         „Кијев тврди да држи око 200-300 устаника. При том, тачних спискова још увек нема. Штавише, око хиљаду наших војника и донбаских цивила сматрају се несталима без трага, а заправо су многи од њих у заробљеништву“ – истакао је Леонид Баранов.

        Он претпоставља да би Кијев могао да одлучи да задржи део заробљеника.

         „Ионако мењамо више од хиљаду за триста наших, не желимо још да будемо и преварени“ – казао је Баранов.

        Он је истакао да између Доњецка и Кијева постоје неслагања око тога кога треба да пусти украјинска страна.

         „Рецимо, у Харкову и Одеси има притворених наших истомишљеника. ми сматрамо да су они такође заробљеници и да треба да буду пуштени. Кијев истиче да се они терете за кривично дело „сепаратизам“ и да немају везе са Донбасом“ – објаснио је Баранов.

        По његовим речима, заробљени украјински војници ће бити пуштени чим буду усаглашени спискови.

ВД министра државне безбедности Доњецке Републике  - Леонид Баранов

ВД министра државне безбедности Доњецке Републике – Леонид Баранов

„Могли смо да их пустимо, што се каже, још јуче, али су нам потребне гаранције да ће наши бити пуштени без преваре“ – рекао је Леонид Баранов.

По његовим речима, ДНР је већ предала Кијеву спискове с именима лица које, по мишљењу ДНР, украјинска страна треба да пусти.

Као израз добре воље, устаници у Доњецку у недељу су пустили 17 украјинских војника.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *