Вијести, Свијет

Барак Обама: Останак Велике Британије у ЕУ је у интересу и Европе и целог света

„МИРНО РЕШЕЊЕ ПРОБЛЕМА УКРАЈИНЕ МОГУЋЕ ЈЕ САМО УЗ ПОШТОВАЊЕ ЊЕНИХ ГРАНИЦА”

  • Амерички председник после сусрета са британским премијером Дејвидом Камероном: „Желим да укажем да је једна од главних предности чланства Велике Британије у ЕУ у њеном лидерству и моћи поводом целог низа глобалних изазова. Зато очекујемо да Велика Британија остане део ЕУ јер то има позитиван утицај не само на Европу него и на свет”

         КОНФЛИКТ у Украјини могуће је мирно разрешити само на бази очувања њене територијалне целовитости и суверенитета – изјавио је Барак Обама.

         Он се у Баварској, где је почео сами Г-7, срео са британским премијером Дејвидом Камероном и том приликом прецизирао:

         „Сматрамо да је могуће мирно и дипломатско решење украјинског проблема. Али, то тражи од Европе – од САД, њихових трансатлантских партнера и целог света – да буду будни и усредсређени на подржавање принципа територијалне целовитости и суверенитета”.

         Обама притом није крио да су санкције средство вршења притиска на Русију и „сепаратисте из Донбаса”.

         Амерички председник је посебно нагласио да Вашингтон чланство Велике Британије у Европској унији сматра „позитивним како за Европу, тако и за цео свет”.

Барак Обама

Барак Обама

„Желим да укажем да је једна од главних предности чланства Велике Британије у ЕУ у њеном лидерству и моћи поводом целог низа глобалних изазова. Зато очекујемо да Велика Британија остане део ЕУ јер то има позитиван утицај не само на Европу него и на свет” – закључио је Обама.

Ово је звучало истовремено и као сугестија и као инструкција и наредба.

Камеронова влада је одлучила да до краја 2017. одржи референдум на коме ће се гласати поводом питања: „Треба ли да Уједињено Краљевство остане члан Европске уније?”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *